– Venezuela muhalefeti, 23 Ocak 2019’da kendini geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido liderliğindeki “geçici hükümeti” ortadan kaldırdığını duyurdu.
Üç yıl boyunca Juan Guaido, Venezuela muhalefetinin yeni seçimleri düzenleme ve sosyalist Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu görevden alma çabalarına öncülük etmişti. Ancak cuma günü, bir zamanlar Guaido’yu destekleyen düzinelerce politikacı, 39 yaşındaki mühendisi görevden alıp ABD destekli “geçici hükümetinin” yerine gelecek yılki başkanlık ön seçimlerini denetleyecek ve ülkenin yurtdışındaki varlıklarını koruyacak bir komite getirmesi lehinde oy kullandı.
MUHALEFET PARTİLERİNİN ÇOĞU FESHETME YÖNÜNDE OY KULLANDI
Oylama, ülkenin 2024 cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde seçmenlerle bağlantı kurmanın yeni yollarını bulmaya çalışan muhalefet içindeki değişen güç dengesini yansıtıyor. Çevrim içi toplantıda bir araya gelen muhalefet, Guaido ve bazı muhalif eski milletvekillerinin karşı çıkmasına rağmen çoğunluğun kararıyla geçicin hükümetin feshedildiğini bildirdi. Ülkedeki dört büyük muhalefet partisinden üçü, Guaido’nun partisi Halk İradesi (Voluntad Popular) hariç feshedilme yönünde oy kullandı.
Yaklaşık 8 muhalif partisinin ise sunulan teklifin anayasaya uygun olmadığını savunarak oylamaya katılmadığı bilgisi paylaşıldı. Adalet Partisi eski milletvekili Juan Miguel Matheus, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümetini yenmek için yeni siyasi stratejinin gerekli olduğunu savundu. Muhalefetin önde gelen isimlerinden Freddy Guevara da geçici hükümetin ortadan kaldırılmasının “hata” olduğunu belirtti.
GUAIDO: DİRENİŞİMİZDEKİ ÖNEMLİ BİR ARAÇTAN VAZGEÇTİK
Muhalefet lideri Guaido ise geçici hükümetin kaldırılmasının eski Devlet Başkanı Hugo) Chavez karşıtları birliğini zedeleyeceğini kaydetti. ABD ve bazı ülkeler tarafından halen ülkenin meşru devlet başkanı olarak tanındığını hatırlatan Guaido, “Bugün anayasal aracın ortadan kaldırılması kararı, siyasi gerçeklik açısından bizi iyi bir konuma getirmiyor” ifadesini kullandı. Ülkenin yurt dışındaki varlıklarının riske girebileceğini savunan Guaido, mücadeleden vazgeçmeyeceğini ifade ederek gelecek yıl yapılması beklenen devlet başkanlığı seçimlerinde birlik çağrısında bulundu.
Söz konusu adımın daha fazla devletin Maduro yönetimini tanıyacağına yol açacağını iddia eden Guaido “Eğer geçici hükümet olmayacaksa kimi tanıyacaklar? Bugün bir cehenneme adım mattık. Ve direnişimizde önemli bir araçtan vazgeçtik” dedi.
Ülkede 2015’te yapılan parlamento seçimlerinde muhalefet, oyların yüzde 65’inden fazlasını alarak 167 sandalyeli Ulusal Meclis’te 112 sandalyenin sahibi olmuştu. Muhalefet 2018 yılında Devlet Başkanı Maduro’nun İikinci dönemi için yeniden seçildiği seçimleri rakiplerinin yarışması yasaklandığı gerekçesiyle tanımamış ve Maduro istifa edene ve özgür seçimler yapılana kadar bir “geçici hükümet” kurmuştu. Ülkede güvenlik güçleri ve yargı dahil resmi kurumların tamamına yakınının kontrolü Maduro hükümetinde bulunuyor. Geçici hükümet sadece ülkenin yurtdışı bazı mal varlıkları ve bir dizi büyükelçilikte yetki sahibi.
Kasım ayında Venezuela’daki Andres Bello Üniversitesi’nden yapılan bir ankete göre gelecek yılki seçimlerde Guaido’nun seçimlere katılması halinde ona oy vereceklerin oranı sadece yüzde altı düzeyinde. (DIŞ HABERLER)
Venezuela 3 yıl sonra Brezilya’ya büyükelçi atayacak
Peru’da devrik lider Castillo’nun ihtiyati gözaltı süresi uzatıldı
Kolombiya’da ELN ile hükümet arasındaki barış müzakerelerinde ilk uzlaşı
Venezuela’da Maduro ile muhalefet arasında kilit uzlaşma
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***