Artı Gerçek– 1997 doğumlu Ugandalı Wahab Kenyatta, yaklaşık dört yıldır Türkiye’de yaşıyor. İngilizce öğretmenliği ve yarı zamanlı modellik yapan Kenyatta, 31 Ekim’de Eskişehir’de Genel Bilgi Taraması (GBT) esnasında ikamet bilgileri konusunda bir sorun olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı. 2 Kasım’da ise Ankara Akyurt Geri Gönderme Merkezi’ne gönderildi.
Kenyatta hakkında sınır dışı edilme (deport) kararının yanı sıra Ankara 1. İdare Mahkemesi’nde dava açıldı.
Geri Gönderme Merkezi’nde idari gözetim altında tutulmasına karşı iki kere itirazda bulunduklarını söyleyen Kenyatta’nın kız arkadaşı M.Z.D., iki başvurunun da ret ile sonuçlandığını belirtti. M.Z.D.’nin aktardığına göre ise, ret gerekçesi Kenyatta’nın “kaçma ve kaybolma riski” taşıması.
‘GÖZALTINDA TERCÜMAN BULUNDURULMADI’
Kenyatta’nın uzunca yıllardır Türkiye’de yaşadığını ve tüm belgelerinin olduğunu vurgulayan M.Z.D., erkek arkadaşının buna rağmen haksız bir şekilde merkezde tutulduğunu söyledi. M.Z.D., ayrıca Kenyatta’nın gözaltına alındığından Türkçesi’nin kısıtlı olmasına rağmen tercüman bulundurulmadan haklarının söylendiğini ve bilgilendirme hakkının elinden alındığını vurguladı.
‘İSTANBUL’DAKİ PATLAMANIN ARDINDAN İŞLEYİŞ DEĞİŞTİ’
Kenyatta’nın ayrıca ‘bipolar karma epizod’ tanısı bulunuyor ve intihar eğilimi ile çeşitli semptomları artmış durumda. M.Z.D., erkek arkadaşı ile görüşmelerinde kendisine durumunun iyi olmadığını ve sorunlarının arttığını söylediğini aktardı:
“Zamanla ‘Lustral’ isimli ilacı verilmeye başlandı. Ancak alması gereken başka ilaçları da var ve bunlar kayıt altına alınmıyor. Görüşmelerimizde durumunun kötüye gittiğini söylüyor. Normalde merkezlerdeki süreç eksik evraklara rağmen daha kısa sürede çözülüyordu. Ancak İstanbul’da yaşanan patlamanın ardından işleyiş değişti. Wahab tüm belgeleri olmasına rağmen hala merkezde tutuluyor. Daha fazla tutulmadan acilen çıkarılması gerekiyor. Sürekli olarak yakın zamanda çıkarılacağı söyleniyor ama söylenenlere inanmıyoruz.”
KIZ ARKADAŞI İKİ AYLIK BEBEĞİNİ KAYBETTİ
Süreç hem Kenyatta hem de kız arkadaşı açısından birçok sorun yarattı. M.Z.D., süreç içerisinde hem erkek arkadaşının GGM’den çıkması için uğraşmaktan hem de yaşadığı stresten dolayı iki aylık bebeğini düşürüyor.
M.Z.D., Kenyatta’nın oturduğu evin kontratının kendisinin adına olduğunu, daha önce de birçok kez resmi kurumlara ve emniyete gittiklerini ancak herhangi bir sorun yaşamadıklarını belirtti:
“Wahab’ın vizesi ve pasaportu var. Kendi adına ev kontratı var. Ayrıca haziran ayında pasaportunu kaybetti ve ardından karakola gittik. Orada pasaport numarası girildi. Bir sorun olsaydı karakolda pasaport numara girildiğinde belli olurdu. Bir insanın eksik evrakı olsa, kaçak olsa kendi isteğiyle karakola gider mi?”
BÜYÜKELÇİLİK’TEN VE FEDERASYON’DAN REFERANS MEKTUBU
Konu ile ilgili olarak hem Uganda Büyükelçiliği’nden hem de Afrika Kültür Dernekleri Federasyonu’ndan referans mektupları gönderildi. Mektuplarda Kenyatta’nın herhangi bir sicil kaydı bulunmadığı, kurallara uyan bir insan olduğu, ayrıca tanısı konulmuş bir rahatsızlığı olduğu ve sürecin kendisini daha da kötüye ittiği belirtildi. Kenyatta’nın serbest bırakılması çağrısında bulunuldu.
M.Z.D., birçok haksızlığa uğradıklarını ve daha da fazla mağduriyete uğramamak adına Kenyatta’nın serbest bırakılması çağrısını yeniliyor:
“Dava hala devam ediyor. Sonuçta olumsuz bir karar çıkacak dahi olsa şu an Geri Gönderme Merkezi’nde beklemesi gerekmiyor. Wahab’ın herhangi bir kaçma riski yok. Orada bekletmek yerine birçok alternatif var. Eğer böyle bir risk olduğunu söylüyorsanız imza ile bir denetim uygulayabilirsiniz. Ortada bir haksızlık var ve bu süreç devam ediyor. Acilen bu mağduriyetin giderilmesini ve Wahab’ın serbest bırakılmasını talep ediyoruz.”
Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***