RIHA – Şenyaşar ailesi avukatları, hastanede gerçekleştirilen saldırıya dair 17 Ocak’ta görülecek duruşma için, “Tüm duyarlı kamuoyunu Emine Şenyaşar’ın adalet mücadelesine destek olmaya çağırıyoruz” çağrısı yaptı.
Şenyaşar ailesi, Riha’nın Pirsûs (Suruç) ilçesinde bulunan iş yerlerinde, 14 Haziran 2018 tarihinde AKP Riha Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınlarının saldırısına uğradı. AKP’li Yıldız’ın yakınlarının saldırısı, yaralıların kaldırıldığı Suruç Devlet Hastanesi’nde de devam etti. Baba Hacı Esvet Şenyaşar ile yaralı oğulları Adil ve Celal Şenyaşar, hastanede anne Emine Şenyaşar’ın gözleri önünde katledildi. Olaylara dair başlatılan soruşturma dosyaları, “işyeri” ve “hastane” olarak ayrı ayrı yürütüldü. Hastanede yaşanan katliama dair 4 yıl 4 ay sonra iddianame hazırlandı. Davanın ilk duruşması 17 Ocak’ta Malatya 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
Şenyaşar ailesinin avukatları, duruşma öncesi Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Riha Şubesi binasında basın toplantısı düzenledi. Saldırılardan yaralı kurtulan Ferit Şenyaşar da toplantıya katıldı.
‘ETKİN SORUŞTURMA YÜRÜTÜLMEDİ’
Aile avukatlarından Sevda Çelik Özbingöl, olay günü yaşananlara değindi. İşyeri ve hastanedeki saldırılarda Şenyaşar ailesinden 3 ismin yaşamını yitirdiğini, Mehmet ve Ferit Şenyaşar’ın ise yaralandığını belirten Özbingöl, sağlık personelinin özel çabası ile hayatta kalan 3 ismin tedavi gördükleri farklı illerden getirilerek ifadeleri alındığını aktardı. Fadıl Şenyaşar’ın ağır yaralı olduğu halde 17 Haziran 2018’de tutuklandığını hatırlatan Özbingöl, “Saldırıyı gerçekleştiren tarafın sahip olduğu kamu olanaklarının hem saldırı sırasında hem de sonrasında delil toplama ve etkin bir soruşturma yürütme aşamalarına sirayet ettiğini de ne yazık ki endişeyle izledik. Uzunca bir süre dosyanın tek tutuklusu Fadıl Şenyaşar iken saldırıyı gerçekleştiren taraftan Enver Yıldız serbestçe gezmelerine rağmen kollukça yakalanmamış ve gövde gösterisi ile gelip teslim olmuştur” dedi.
Dosyada etkin bir soruşturmanın yürütülmediğini belirten Özbingöl, dosyaların ayrılmasıyla bütünlüğünün bozulduğunu söyledi. Özbingöl, azmettiricilerin dosyaya dahil edilmediğini, tanık beyanları, mobese kayıtları, adli tıp raporları, iletişim bilgi ve sinyal kayıt verileri gibi delillerin üstünün kapatılarak bir soruşturma yürütüldüğünü ifade etti. “Bu koşullarda hakkaniyetli bir kararın çıkmayacağı aşikar” diyen Özbingöl,
saldırıyı gerçekleştirenlerin ellerini kollarını sallayarak gündelik hayatlarına devam ettiklerini söyledi.
Özbingöl, şunları söyledi: “Olay yerinde Tarım Bakanı, kolluk güçleri ve şehrimizin mülki ve idari amirleri olduğu halde gerçekleşen ve önlenemeyen vahim boyuttaki, kendisine ve ailesine yönelik saldırıyı bertaraf etmeye çalışan Fadıl Şenyaşar’a eksik delillerle yürütülen dosya kapsamında onlarca yıl ceza verilmiştir. Malatya Ağır Ceza Mahkemesi bünyesindeki yargılama İstinaf edilmekle süreç halen devam etmektedir.”
Anne Emine Şenyaşar’ın 9 Mart 2020’de başlattığı Adalet Nöbeti’nin 673’üncü gününde sürdüğüne dikkati çeken Özbingöl, bu süreçte anne ve oğlunun defalarca gözaltına alındığını, gözaltında kötü muamele gördüğünü ve haklarında davalar açıldığını hatırlattı.
DOSYA HAKKINDA BİLGİLER
Özbingöl, “hastane” soruşturmasına dair şu bilgileri paylaştı:
“* 19 kişi hakkında takipsizlik kararı verilmiş ve 19 kişi hakkında da bir iddianame tanzim edilmiştir. Tabi ki bu iddianamede de olayın azmettiricileri ile ihmali veya kasti davranışı ile sorumluluğu olan kamu personelleri yine yer almamaktadırlar.
* Üç insanın kamuoyunun vicdanını yaralayan bir vahametle katledildiği dosyamızda, birden çok kez cinayet ve cinayete teşebbüs suçu işleyen kişiler ne yazık ki tutuksuz olarak yargılanmaktadırlar.
* Cinayet failleri olan bu kişilerin haklarında açık tanık beyanları olmasına rağmen bir kısmı hakkında sadece delil karartmaktan iddianame tanzimi yoluna gidilmiştir.
* Olayda sorumluluğu olan herkes dosyaya tam olarak yansıtılmamış ve etkin yürütülmeyen bu soruşturma sonrası etkin bir kovuşturma yürütüleceğine dair de bu koşullarda endişelerimiz mevcuttur.”
DURUŞMAYA ÇAĞRI
Özbingöl, şöyle devam etti: “Dosyanın güvenlik gerekçesi ile nakli istenmiş ve Malatya 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 17 Ocak 2023 tarihinde ilk duruşması görülecektir. Dosyaların, olayın ve saldırıların bağlantı ve bütünlüğü ışığında birleştirilmesi taleplerimizi mahkemelerine iletmiş bulunmaktayız. O gün de adalet talebimizi, tüm itiraz ve beyanlarımızı sunmak üzere duruşma salonunda olacağız. Bugüne kadar adalet mücadelemizde yanımızda olan tüm duyarlı kamuoyunu da görülecek olan duruşmaya katılmaya, Emine Şenyaşar’ın adalet mücadelesine destek olmaya çağırıyoruz.”
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***