PARİS SOKAKLARINI GREV SESLERİ İNLETİYOR
Fransa’da hükümetin, emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkaran düzenlemesine karşı protestolar yerini grevlere bıraktı. Geçen hafta başlayan grev dalgasına hekimler, demiryolu çalışanları ve öğretmenler başta olmak üzere pek çok sektörden binlerce kişi katıldı. Fransa İçişleri Bakanlığı’na göre, grev ve protestolara 3 milyondan fazla kişinin katıldığı tahmin ediliyor. Sendikalar, Cumhurbaşkanı Macron tasarıyı geri çekene kadar greve devam edeceklerini açıkladı.
İŞTEN ÇIKARMA KERVANINA IBM DE KATILDI
Pandemi döneminde kontrolsüz biçimde büyüyen ve ekonomik resesyon nedeniyle ciddi kayıplarla yüz yüze kalan teknoloji şirketleri, yılın son çeyreğinde ivmenelecek şekilde işten çıkarmalar yapıyor. 2022’de teknoloji şirketlerinde çalışan 150 bin kişi yeni yıla işsiz girdi. Twitter ile başlayan Meta, Amazon, Microsoft ve Google ile devam eden işten çıkarma furyasına IBM de katıldı. Şirketin 2021’den beri devam ettiği bu işten çıkarma politikası sonucunda 21 bin kişi IBM ile yollarını ayırmak zorunda kalmıştı. Alınan son kararla bu sayıya 3 bin 900 kişi daha eklenecek. Şirketin işten çıkarmaya devam etmesinde son çeyrek bilançosunun beklentileri karşılayamamasının etkili olduğu ifade ediliyor. IBM’in net kârı 2022 genelinde yıllık yüzde 71,5 azalışla 1,6 milyar dolar olarak kaydedildi. 2021’de bu miktar 5,7 milyar dolardı.
ÇİN PATENT SAYISINDA LİDER ANCAK KATMA DEĞER YARATMADA AVRUPA ÖNDE
Çin, 2021’de sınai ve fikri mülkiyet alanında en fazla patent başvurusunun yapıldığı ülke oldu. Ancak, patentlerle korunan özgün buluşların ekonomiye sağladığı katma değer bakımından ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin gerisinde kaldı. Uluslararası Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) verilerine göre, Çin, 2021’de 1,5 milyonu aşan patent başvurusuyla dünyada ilk sırada yer aldı. Başvuru sayısı, en yakın rakibi ABD’nin üç katına yaklaştı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***