RIHA– Memur maaşlarına yapılan zam oranlarının yetersiz olduğunu belirten Riha KESK Şubeler Platformu, kamu emekçilerinin AKP döneminde sürekli kaybettiğini söyleyerek, taleplerini sıraladı.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Şubeler Platformu, memur maaşlarına yapılan zam oranına ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. Sağlık ve Sosyal Hizmetleri Sendikası (SES) Riha Şubesi binası önünde yapılan açıklamaya Riha Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri katıldı.
‘HALKIN DAYANACAK GÜCÜ KALMADI’
“Geçinemiyoruz, emekten haktan yana bütçe istiyoruz” pankartının açıldığı açıklamada, kitle adına basın metnini Haber-Sen Riha Temsilcisi İbrahim Halil Doğan okudu. “İktidar, TÜİK ve yandaş konfederasyonun yarattığı girdap ile emekçiler karın tokluğu dahi diyemeyeceğimiz bir sefalet ücreti ile yaşamaya çalışmaktadır” diyen Doğan, yıllardır yandaş konfederasyonun enflasyon altındaki oranlara imza attığını söyledi.
Kamu emekçilerinin AKP iktidarı döneminde sürekli kaybettiğini vurgulayan Doğan, “20 yıl önce asgari ücretin 2 katını geçen en düşük kamu emekçisi maaşı bugün geldiğimiz noktada asgari ücretin altına inmiştir. Asgari ücretin 3 katını aşan ortalama kamu emekçisi maaşı ise bugün asgari ücretin sadece 500 TL üzerindedir. Sadece bir yıl önce yoksulluk sınırının yaklaşık yarısına denk gelen en düşük kamu emekçisi maaşı bugün yoksulluk sınırının üçte birine kadar inmiştir” dedi.
‘İNSANCA YAŞAMAYA YETECEK BÜTÇE”
Halkın dayanacak gücünün kalmadığına dikkat çeken Doğan, taleplerini şöyle sıraladı:
“ *Öncelikle yaşanan kayıpların bir nebze de olsa azaltılması için kamu emekçilerinin ve tüm emeklilerin maaşlarına en az asgari ücret artış oranı kadar zam yapılmasını,
*İnsanca yaşamaya yetecek bir ücret için en düşük kamu emekçisinin maaşına eş yardımı, çocuk yardımı, kira yardımı, ulaşım yardımı gibi sosyal ödemelerde yapılacak artışlarla yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmasını,
*Tüm vergi yükünü ücretlilerin omuzlarına yıkan, her yıl daha da büyüyen gelir vergisi adaletsizliğine derhal son verilmesini, gelir vergisi birinci dilim oranının %15 ten %10’a düşürülerek yoksulluk sınırına kadar olan maaşların-ücretlerin birinci vergi diliminde sabitlenmesini talep ediyoruz.”
Açıklama, “Savaşa değil, emekçiye bütçe” ve “Bijî berxwedana kedkaran” sloganıyla sonlandı.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***