– Peru’da eski devlet başkanı Pedro Castillo’nun görevinden azledilerek cezaevine gönderilmesinin ardından geçen ay başında başlayan eylemler cuma günü devam etti. Akşam saatlerinde polisle hükümet karşıtı eylemciler arasında ülke genelinde çıkan çatışmalarda onlarca kişi yaralandı. Peru Ombudsmanlık Ofisi ülke genelindeki eylemlerde en az 58 kişinin yaralandığını duyurdu.
GÜNEYDE KARAKOLLAR ATEŞE VERİLDİ
Başkent Lima’da polis eylemcileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullanırken eylemciler de şişe ve taş atarak karşılık verdi. Eylemcilerin istifasını istediği Devlet Başkanı Dina Boluarte hükümetinin İçişleri Bakanı Vicente Romero yaklaşık 1500 eylemcinin güneydeki Puno bölgesinde bulunan Ilave kasabasında bir karakola saldırdığını söyledi. Ronera aynı bölgede yer alan Zepita’da da bir karakolun eylemcilerce ateşe verildiğini duyurdu.
BAKIR MADENİ OPERASYONLARINI DURDURDU
Cusco bölgesinde ise İsviçre merkezli Glencore hammadde şirketinin ülkenin en büyük bakır madenlerinden biri olan Antapaccay madenindeki operasyonlarının bir grup eylemcinin maden tesisine girerek araçları ateşe vermesi ve kamp alanını dağıtması üzerine durduğunu açıklandı.
ALTI BÖLGEDE OHAL İLAN EDİLMİŞTİ
Perşembe günü binlerce eylemci binlerce eylemci Lima’da “başkenti al” yürüyüşü yapmış, bazı eylemciler polisle çatışmıştı. Lima’da meydanda yer alan yaklaşık yüz yıllık tarihi bir bina gösteriler sırasında ateşe verilMİŞTİ.
Resmi rakamlar Castillo’nun serbest bırakılması, anayasa değişikliği, erken seçim ve Boluarte’nin istifası talepleriyle yapılan eylemlerde 45 kişinin öldüğünü öne sürerken 50’den fazla kişinin eylemlerde öldüğü belirtiliyor. Devlet Başkanı Boluarte ise istifa etmeyeceğini açıklamıştı.
Boluarte hükümeti bir aylık OHAL uygulamasını altı bölgeye çıkarırken İnsan hakları grupları polis ve orduyu eylemleri bastırmak için ateşli silah kullanmakla suçlamış, ölenlerin büyük kısmı da gerçek mermiyle yapılan müdahaleler sonucu ölmüştü.
NE OLMUŞTU?
Peru’da protestolar, Castillo’nun 7 Aralık 2022’de Kongre tarafından görevden alınması üzerine başlamıştı. Eski devlet başkanı Castillo, Kongreyi feshetme ve ulusal acil durum hükümeti kurma kararının ardından hükümeti devirmekle suçladığı Kongre tarafından “kalıcı ahlaki yetersizlik” suçlamasıyla görevinden azledilmiş ve gözaltına alınmıştı. Karara gerekçe olarak “kamu görevlerini gasbetme, devlet yetkilerinin işleyişini engelleme ve anayasal düzeni ihlal etmeye çalışmak” gösterilmişti.Yerine yardımcısı Dina Boluarte, ülkenin yeni Devlet Başkanı olarak yemin etmişti. Yüksek Mahkeme, Castillo’ya verilen 18 ay önleyici hapis cezası kararına yapılan itirazı reddederek 30 Aralık 2022’de cezanın devamına karar vermişti. Boluarte’nin erken seçim talebi üzerine Kongre’de yapılan oylamada seçimin Nisan 2024’te yapılmasına karar verilmişti. (DIŞ HABERLER)
Peru’da binlerce eylemci ‘başkenti almak’ için yürüdü
Perulu eylemcilerin ölümü için özür dileyen Boluarte: İstifa etmeyeceğim
Peru’da Devlet Başkanı Boluarte’nin istifasını isteyen binlerce kişi yürüdü
Peru’da şiddet sarmalı: Başsavcılık Devlet Başkanı Boluarte hakkında ‘soykırım’ soruşturması başlattı
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***