Osman ÇAKLI
İSTANBUL – Devlet okullarında görevli öğretmenler 20 Ocak’ta öğrencilere karnelerini verdikten sonra 15 günlük yarıyıl tatiline ayrıldı. Ancak bu durum özel okullar için geçerli değil. Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı yüzlerce özel okul, öğretmenlerin yarıyıl tatilinde de kurs, ek ders ve benzeri programlarla çalışmaya devam etmesini istedi. Tatil hakkını kullanmak isteyen öğretmenler, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’na (Öğretmen Sendikası) yüzlerce şikayet ileterek durumdan dolayı duyduğu rahatsızlığı bildirdi.
‘ÖZEL OKULLAR YASALARA UYMALI’
Yönetmelikte, öğretmenlerin tatilde zorla çalıştırılması yasaklansa de ceza olarak, miktarı belirtilmeden para cezası uygulanacağı yazıyor. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı özel okulların bazılarının çoğunun ceza ödemeyi göze aldığını söyleyen Öğretmen Sendikası Başkanı Eren Edebali, denetimlerin sıklaştırılması gerektiğini söyledi. Artı Gerçek’e konuşan Edebali, yasal olmadığı için, tatilde çalıştırılan öğretmenlere maaşlarının da altında ödeme yapıldığını söyledi.
Özel okulların da MEB’e bağlı kurumlar olduğunu hatırlatan Edebali, sorunun bu yıla ve İstanbul’a özgü olmadığını anlatırken, yalnızca İstanbul’daki 250 okuldan sendikaya şikayet geldiğini, yasal mevzuata uymayan daha fazla okul olabileceğini ifade etti.
‘ZORLA ÇALIŞMAYA ZORLANIYORUZ’
Özel okullarda çalışan öğretmenlerin hak mağduriyeti sorunları son yıllarda giderek artıyor. Neredeyse her dönem ‘usulsüz’ olarak çalışmaya zorlanan öğretmenler, işsiz kalma kaygısı nedeniyle tatillerde de çalışmaya devam ediyordu. Eren Edebali, sendika olarak İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yazı yazarak, özel okulların yasalara uygun hareket etmesinin denetlenmesini istediklerini sözlerine ekledi. Edebali sözlerini şöyle sürdürdü:
“Geri adım atanlar olsa da kuralı tanımayacağını söyleyenler de var. Biz kurumlara mail gönderdik ve yaptıklarının yasa dışı olduğunu söyledik. Büyük ve piyasada yer tutan kurumlar öğretmenleri çalıştırmaya devam edeceklerini söylüyorlar. Alanın boş olması ve denetimsizliğin getirdiği bir rahatlık olduğunu düşünüyoruz. Biz hem sosyal medyada hem de bürokrasi üzerinden usulsüzlükleri engellemeye çalışıyoruz. Bugün yaptığımız bir görüşmede, özel bir kurum cezayı göze aldığını belirtti. Normalde aynı cezayı iki kez alan kurumun kapanması gerekiyor.”
‘ÖĞRETMENLERİN İŞSİZ KALMA RİSKİ VAR’
İşsiz kalma korkusu nedeniyle özel okul öğretmenlerinin yaşadıkları sonunu dile getirmekten çekindiğini belirten Eren Edebali şöyle konuştu:
“İşverenler, kamuda çalışan öğretmenler gibi özelde çalışan öğretmenlerin aynı haklara sahip olamayacağı yönünde algı oluşturdular. Böyle bir durum yok. Biz çalışmalarımızı bu algıyı kırmak için sürdüreceğiz. Müfettişler kurumlara gittikleri zaman öğretmenlerin sorununa etkin çözüm getirmiyorlar. Öğretmenler o an açık beyanla hak iddia ettiğinde işsiz kalma riski var. Bu anlamıyla sendika kalkan görevi görürken attığı adımlar daha belirleyici oluyor. Müfettişlerin şu an çalışıp, okulları denetliyor olması lazım. Fakat onlar bir ay sonra okula uğrayıp ‘tatilde çalıştınız mı?’ sorusuyla karşılaşıyor. Öğretmen o an bir şey diyemediği için bizim söylediklerimiz boşa düşüyor.”
Aslında denetimlerin sendika harekete geçmeden de yapılabileceğini vurgulayan Edebali, okulların iş yaparken teftiş edilmesi gerekliliğini işaret etti. Sendika, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yazdığı dilekçede öğretmenlerin tatillerde çalıştırılmaya devam edilmesi üzerine muvafakatname alındığını fakat bu durumdan sorumlu olacak kişinin okul müdürü olduğuna vurgu yaptı. Dilekçenin içeriğinde sorunlara yer verilirken çalışmayı zorunlu tutan özel okulların yaptırıma tabii tutulmasını istiyor.
Özel okullara yüksek zam soruşturması
Yönetmelik değişti: Özel okullarda sınıf mevcudu değişti, öğretmen ve veliler tepkili
Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***