NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg İsveç’in Türkiye’nin onayını sağlamak için gereken adımları attığı için ittifaka katılmasının zamanının geldiğini söyledi.
İsveç gazetesi Aftonbladet’e konuşan Jens Stoltenberg, “İsveç için onama sürecini nihayete erdirmenin zamanının geldiğini söyledim. İsveç’in NATO üyesi olacağından eminim. Bunun için kesin bir tarih vermek istemiyorum. Şimdiye kadar nadir görülen olağan dışı ve hızlı bir üyelik süreci oldu. Normalde yıllar alıyor” ifadelerini kullandı.
İsveç ve Finlandiya, Mayıs ayında Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından, askeri bir ittifaka katılmama politikalarına son vererek NATO’ya üye olma kararı almıştı.
İki ülkenin NATO’ya katılması için tüm ittifak üyelerinin oybirliğiyle onay gerekiyor.
Türkiye iki ülkenin PKK militanlarına evsahipliği yaptığı gerekçesiyle üyeliklerine karşı çıkmış, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini onaylamak için bu iki ülkenin terör bağlantılı suç işlediğinden şüphelenilen kişileri iade etmesini talep etmişti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, İsveç’in Ankara’nın desteğini almak için verdiği taahhütlerin yarısını bile henüz gerçekleştirmediğini söylemişti.
İsveç Başbakanı “Karar artık Türkiye’nin” demişti
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson dün bir konferans sırasında yaptığı açıklamada, ülkesinin bu süreçte verdiği taahhütleri yerine getirdiğini ve topun artık Türkiye’de olduğunu söylemişti.
İsveç Başbakanı, “Türkiye hem yapacağımızı söylediklerimizi yaptığımızı kabul ediyor hem de yapamayacağımız şeyleri yapmamızı istiyor” dedi.
Katıldığı konferansın ardından bir basın toplantısında konuşan İsveç Başbakanı, Türkiye’nin taleplerinin üç ülke arasındaki anlaşmanın kapsamı dışında olduğunu belirtti.
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, terör örgütlerine katılmanın yasaklanmasına ilişkin yasanın uygulandığını ve Türkiye’nin iadesini talep ettiği kişilerin adlarını ilettiğinin bilindiğini belirtti. Ancak İsveç Başbakanı, “İsveç’in de son derece açık yasalarının olduğu ve kararın mahkemelere ait olduğu da biliniyor. İsveç vatandaşlarını da başka ülkelere iade etmiyoruz” diye konuştu.
Türkiye’den Kristersson’un ya da NATO Genel Sekreteri’nin açıklamalarına henüz bir yanıt gelmedi.
Türkiye ve Macaristan henüz onaylamadı
28 NATO üyesi ülkenin parlamentoları İsveç ve Finlandiya’nın üyeliklerine onay verdi. Türkiye ve Macaristan iki ülkenin NATO üyeliğini henüz onaylamamış olan tek ittifak üyeleri.
İsveç ve Finlandiya varılan uzlaşma kapsamında, PKK ya da Fethullah Gülen hareketiyle bağlantılı kişilerin sınırdışı ve iade edilmeleri dahil olmak üzere, Türkiye’nin güvenlik endişelerini gidermeyi kabul etmişti. Türk hükümeti Gülen’i 2016 darbe girişimini planlamakla suçluyor, Gülen ise iddiayı reddediyor.
İsveç’te yüksek mahkemeyse Türkiye’nin darbe girişimini planlayanlar arasında olmakla suçladığı gazeteci Bülent Keneş’i iade etmeyi reddetti. İsveç’te sığınma hakkı alan Bülent Keneş, Gülen hareketinin sahibi olduğu İngilizce yayın yapan Today’s Zaman gazetesinin editörüydü.