İZMİR – Anadilin yaşatılması için çalışmalar yapan ve 4 yılda 3 binden fazla öğrenciye kurs veren AVESTA, yeni kurslar başlattı. Dernek Başkanı Ali Yalçınkaya, Kürtçeyi öğrenmeye yönelik yeni bir uyanışın olduğunu söyledi.
Kürt dili ve kültürüne yönelik asimilasyon artarak devam ederken, birçok dil kurumu da anadilin yaşatılması için çalışmalar yürütüyor. 2018 yılında İzmir’de kurulan Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (AVESTA) de bunlardan biri. AVESTA, Kürtçeye yönelik asimilasyon politikalarına karşı açtığı kurslarla dilin yaşamda kullanılması için mücadele ediyor.
4 yılda verilen dil kurslarından 3 bin öğrenci yararlanırken, 2023 yılının ilk haftasında yeni kurslar başlattı. Kürtçenin Kurmanci ve Dimilkî lehçelerinde online ve örgün olarak verilecek kurslar için bir haftada 140’tan fazla öğrenci kayıt yaptırdı. Bu hafta sonu başvuruları tamamlanması beklenen kurslar Haziran ayına kadar sürecek. Yüz yüze dil kursu, Cumartesi ve Pazar, online kurs ise Salı ve Perşembe verilecek.
Ali Yalçınkaya
‘DİLİMİZ VARLIĞIMIZDIR’
Açılacak kurslara dair bilgi veren AVESTA Başkanı Ali Yalçınkaya, Kürtçe üzerindeki asimilasyon politikalarına karşı yürütülen çalışmaların önemine değindi. Asimilasyon politikalarıyla dillerin yok edilmek istenildiğine dikkati çeken Yalçınkaya, “Ortadoğu’da kaybolan diller var. Dili kaybolan halk fiziken de yok oluyor. Bu nedenle dil üzerinde çalışmalar yürüterek varlığımızı korumaya çalışıyoruz. Çünkü yok olma tehlikesi ile karşı karşıyayız. Dilimin sınırı yaşamımın sınırıdır. Dil genişledikçe dünyamız da o kadar açılır. Şu an Kürtçe yok ediliyor, hayatımız ve dünyamız küçültülüyor. Biz de buna karşı mücadele ediyoruz” dedi.
‘YENİ NESİL ANADİLİ KONUŞMUYOR’
Kürtçe konuşmada ciddi bir düşüşün olduğuna işaret eden Yalçınkaya, “Baktığımızda 1990’lı yıllara oranla daha çok televizyon, gazete, dergilerimiz var. Ancak yeni nesil Kürtçe konuşmuyor. Bence en büyük yanlış burada. Ben 11 yıldır burada ders veriyorum. Ancak yakın çevremdekiler bile Türkçe konuşuyor. Bu büyük bir sorun. Bir dil anneden, dedenden, aileden öğrenilmeli. Bu doğal bir öğrenme sürecidir. Dili kursla öğrensek, bu sözlük dili olur. Fakat çocukluktan aileden öğrenirsek, doğal bir dil olur” diye belirtti.
ÇALIŞMALAR GENİŞLETİLECEK
Yalçınkaya, Kürtçenin yaşatılması için kurslar açtıklarını ifade ederek, bu çalışmaların da genişletilmesi gerektiğinin altını çizdi. Yalçınkaya, Podcasts-YouTube üzerinden de çalışmalar yapacakları bilgisini vererek, “Şu an Sümerlerden mitolojik konuları işleyip 20 dakikalık Podcasts yapıp Kürtçe dilini her alana taşımayı hedefliyoruz. Bunun yanında sosyal medya ağlarını daha fazla kullanıp görseller oluşturacağız. Bununla ilgili çalışmalarımız var. Ancak bu çalışmalarda dilin yok olmaması için yetersiz. Dil kullanmakla gelişir” diye kaydetti.
KÜRTÇEYE YOĞUN İLGİ
Son iki yılda Kürtçeyi öğrenmeye yönelik yeni bir uyanışın olduğunu söyleyen Yalnçınkaya, özellikle üniversite öğrencileri ve kadınların Kürtçeyi sahiplendiğini belirtti. Yalçınkaya, “Gençler her gün arıyorlar, ‘Hocam dersleriniz ne zaman başlıyor, bekliyoruz’ diyorlar. Kayıtlarda sınıflar dolmuş. Sınıflarımız doldu ancak hazırlıklarımız var. Daha önce sınıf noktasında İzmir’de sorunlarımız vardı. Ancak şu an yeterli sayıda dersliklerimiz ve öğretmenlerimiz var. Sınıflarımız doldukça yeni sınıflar açacağız” ifadelerini kullandı.
‘DİLİMİZİ SAHİPLENELİM’
Kürtçe diline sahip çıkma çağrısında bulunan Yalçınkaya, “Şu an yaptığımız çalışmalar varlık yokluk çalışmalarıdır. İleriki süreçte bu çalışmalar çok önemli bir yerde duracak. Sadece kurslarda değil yaşamın her alanında, evde, işte, kurumlarda dilimizi yaşatmalıyız. Sanal medya hesaplarında üzerinden de kayıt alıyoruz. Kursa katılmak isteyen arkadaşlarımızı bekliyoruz” diye konuştu.
MA / Delal Akyüz
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***