ANKARA – Kobanê Davası’nda eski Eş Genel Başkanların sorgularının yapılmadan dosyada esas hakkında mütalaa verilmesi için savcıya gönderilmesini, hukuki skandal olarak değerlendiren HDP’li Mehmet Rüştü Tiryaki, dava hakkında araştırma önergesi verdi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Elih Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, Daiş’in Kobanê’ye yönelik saldırılarına karış 6-8 Ekim 2014 yılında gerçekleşen protestoların gerekçe gösterilmesiyle yargılanan, aralarında HDP Eş Genel Başkanları, Merkezi Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de bulunduğu 17’si tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası’nda tüm aşamalarda yaşanan hukuk dışı uygulamaların tespitine ilişkin Meclis Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi.
HDP’NİN KAPATILMASINA DAYANAK
Altun’un çalışma klasörleri arasında yer alan TEM şube antetli belgeyi hatırlatılan önergede soruşturmanın siyasi sakilerle yürütüldüğünün altı çizildi. Önergede, belgede bulunan “…iddianame düzenlenmesi halinde anayasal mevzuatımıza göre parti kapatma sonucunun da ortaya çıkacağı hukuken değerlendirilmektedir” sözlerini anımsatan Tiryaki, “Söz konusu belgede soruşturmanın ne şekilde yürütülmesi gerektiği, bu soruşturmanın HDP’nin kapatılması için nasıl temel dayanak yapılabileceği ayrıntılı şekilde ifade edilmiştir” ifadelerine yer verildi.
MAHKEME ÜSTÜNDEKİ SİYASİ BASKILAR
Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti’nin 3 bin 530 sayfalık iddianameyi ve 324 klasörden oluşan ekleri bir hafta incelenmesinin ardından kabul ettiğinin altı çizilen önergede, “İlk duruşma başlamadan heyet değiştirilmiş, duruşma günü salonun kolluk görevlileri ile doldurulmuş, avukatlar için ayrılan bölümlere de kolluk oturtulmuş ve avukatlar yer olmadığı bahanesi ile salondan çıkarılmıştır. Yer bulamayan avukatlar durumu protesto ederek salondan çıkınca, duruşma avukatsız devam ettirildi, hazır bulunan avukatlara söz hakkı verilmedi, SEGBİS üzerinden katılanların sesleri kısaltıldı. İktidar ortaklarının yaptıkları açıklama ve konuşmalarla mahkeme üstünde siyasi baskı yaratılmış; mahkemece dosyayı bir an önce nihayete erdirme gayesiyle duruşmaların 2 haftalık periyotlarla aralıksız devam ettirilmesi, savunma süresinin yargılananlar ve müdafileri için 1 gün olarak kısıtlanması gibi savunma hakkını ve dolayısıyla adil yargılanma hakkını doğrudan ihlal ve hatta inkâr eden kararlar alındı” diye belirtildi.
MÜTALAA KARARI: HUKUK SKANDALI
Sona erdirilmesi gereken davanın sürdürüldüğü vurgulanan açıklamada, tutuklu yargılamalar ile siyasetin ikame edildiği belirtilerek son karara ilişkin şunlara yer verildi: “HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da aralarında olduğu yargılananların sorguları dahi yapılmadan dosyanın esas hakkında mütalaa verilmesi için savcıya gönderilmesine karar vermiştir. Savunma yapmaya hazır olanların beyanları alınmadan mütalaa istenmesi askeri darbe yargılamaları sırasında dahi görülmemiş bir hukuk skandalıdır.”
Kobanê davası özelinde meydana gelen hukuksuzlukların yaratacağı tahribatın tüm siyasi parti ve yurttaşları direkt olarak etkileyeceği belirtilen önergede, dava sürecinde meydana gelmiş tüm hukuka ve demokratik toplum düzenine aykırılıkların tespit edilmesi ve ulusal mevzuat ve uluslararası sözleşmelerden doğan yükümlülüklerin derhal yerine getirilmesi talep edildi.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***