Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’de (BMGK) oy birliğiyle kabul edilen kararda, “Ada’da hüküm süren koşullar göz önüne alındığında, Kıbrıs’taki BM Barış Gücü’nün (UNFICYP) 31 Ocak 2023’ten sonra da tutulması ve görev süresinin 31 Ocak 2024’e kadar uzatılması gerekiyor.” ifadesi kullanıldı.
AA’nın aktardığına göre; kararda, Ada’da henüz somut bir anlaşma olmamasının siyasi gerilimleri artırdığı ve her iki toplum arasındaki yabancılaşmayı derinleştirdiği, sahada geri dönüşü olmayan değişiklikleri riske attığı ve bir çözüm ihtimalini azalttığı belirtildi.
1964’DEN BERİ ADA’DA
15 üyeli Güvenlik Konseyi, BM Genel Sekreteri’nden anlamlı ve sonuç odaklı müzakereler için bir uzlaşmaya ulaşma yolunda kaydedilen ilerleme hakkında Temmuz’da ve Ocak 2024’te olmak üzere iki rapor sunmasını da istedi.
BM’nin en uzun süredir devam eden barışı koruma misyonlarından biri olan kuvvet, 1964’ten beri Ada’da bulunuyor.
Serbest Görüş:
BMGK’NİN KIBRIS KARARINA DIŞİLİŞKİLERİ’NDEN TEPKİ
Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, bu karara tepki gösterildi. Açıklamada, “BM Güvenlik Konseyi bir kez daha, Kıbrıs Türk halkına uygulanan insanlık ve hukuk dışı ambargoları da görmezden gelmiştir” denildi.
Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“BM Genel Sekreteri’nin raporlarında yer almamasına rağmen, Konsey’in sahadaki gerçeklerden kopuk bir şekilde KKTC’nin iki devletli çözüm yönünde ortaya koyduğu iradeyi yok sayarak, defalarca denenmiş ve başarısız olmuş çözüm modellerinde ısrar ettiği görülmektedir. Bu durum sağduyu ve iyi niyetle bağdaşmamakta, Konseyin Ada’da gerçek anlamda bir çözümü teşvik etmek yerine, Kıbrıs Rum tarafının güdümünden çıkamadığını göstermektedir.”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***