Türkiye’de adı ilk 10 aile hekimi arasında sayılan Profesör Dr. Zekeriya Aktürk, 2,5 yıl önce geldiği Almanya’da, uzmanlık kariyerine yeniden kavuştu. 6 ay kadar önce diploma denkliğini alarak Almanya’da hekimlik hakkı kazanan Aktürk, uzmanlık sınavını da başarıyla geçti. Bu sertifikayla Aktürk, klinik açma ya da yönetme hakkına sahip oldu.
ACIKLI AMA İBRETLİK BİR DURUM
Necdet Çelik’in haberine göre, Türkiye’de KHK ile sıfırlanan kariyerini Almanya’da kısa sürede yeniden elde eden Aktürk, yaşadıklarını ‘acıklı ama ibretlik’ olarak niteliyor. Duygularını Bold Medya ile paylaşan Aktürk, ‘’1998’de kazandığım uzman hekimliği, 24 yıl sonra yeniden elde ettim. Aynı basamakları 55 yaşımda bir daha çıktım. Türkiye’deki unvanımı bileğimin hakkıyla, liyakatle aldığımı göstermiş oldum. Bana torpil iftirası atanları mahcup ettim.’’ ifadelerini kullandı.
15 Temmuz sonrası çıkan KHK’lar nedeniyle ara verdiği akademik kariyerine 2020 yılında kabul edildiği Münih Üniversitesi Aile Hekimliği Enstitüsü’nde devam eden Aktürk, hekimlikle yetinmeyip uzmanlık sertifikasıyla taçlandırdığı başarısının herkese örnek olmasını temenni etti.
MESLEK EDİNMENİN ANAHTARI DİL
Uzmanlık sınavına, kullandığı bir aylık yıllık izinde yoğun tempoyla hazırlandığını anlatan Profesör Aktürk, başarı için dil öğrenmenin önemine vurgu yaptı. Çocukluğunda Almanya’da 4 yıl geçirdiğini hatırlatan Zekeriya Aktürk, ‘’Benim böyle bir avantajım oldu. Türkiye’deyken Almanca kurs vererek hafızamı diri tuttum. İkinci bir yabancı dil konuşmanın da etkisi büyük. Dil bilmenin avantajı, hayatın her anında karşımıza çıkıyor. Yurt dışında meslek edinmenin anahtarı dil öğrenmek’’ tavsiyesinde bulundu.
‘ALMANYA’DA DOKTORLUK’ GRUBUNDA 14 BİN ÜYE VAR
Yıllarını hekimliğe ve akademik çalışmalara adayan profesör Zekeriya Aktürk, Türkiye’den yurt dışına yoğunlaşan hekim göçüne kafa yoran isimlerden biri.
’Almanya’da doktorluk’ adlı Telegram grubunda 14 bin üye olduğunun altını çizen profesör Aktürk, kendini değersiz hisseden doktorların, elindeki diplomayla yurt dışında kolay iş bulabildiğine dikkat çekti.
Türkiye’deki tıp eğitiminin birçok gelişmiş ülke ile yarıştığını ifade eden Aktürk, göçün durmasını, yöneticilerin oy getirecek sansasyonel sözlerden kaçınmasına ve toplumsal bölünmüşlüğü ortadan kaldıracak kararlı niyet beyanında bulunmasına bağlıyor.
Hekim göçü konusunda bir bilimsel çalışma yürüttüğünü belirten Profesör Zekeriya Aktürk, yönetimin hekimlere yönelik problemli bakış açısının OHAL KHK’ları ile netlik kazandığı tespitini yapıyor.
15 Temmuz sonrasında yayınlanan KHK’larla 7 bin civarında akademisyen işten atıldı. Son 3 yılda yurt dışına çıkan hekim sayısının 4 bini aştığı tahmin ediliyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***