Ankara Emniyeti’nde “Gülen yapılanmasına üye oldukları” iddiasıyla gözaltına alınan kişilere işkence yapıldığı iddialarını yerinde inceleyen Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi’nin hazırladığı raporun yayınlanmaması nedeniyle istifalarla sonuçlanan krizden aylar sonra yeni bir gelişme yaşandı.
Ankara Barosu’nda yapılan baro başkanlığı değişiminden sonra istifalara ve krize neden olan söz konusu işkence raporu sonunda yönetim tarafından yayınlandı.
Ankara Barosu’nun web sitesinde yayınlanan işkence raporunda, şüphelilerin itirafçı olmaya zorlandıkları, ifadeler sırasında tehdit ve hakaretlere maruz kaldıkları, çıplak şekilde soyuldukları ve kaba dayak uygulandığı yönünde ifadeler yer aldı.
1) Merhabalar. Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi tarafından muhtelif zamanlarda hazırlanan ancak yayımlanmayan işkence raporlarından 5’i web sitesinde yayımlandı+ https://t.co/bmeSkbJCuz
— Av. Gizay Dulkadir (@GizayDulkadir) January 2, 2023
AVUKATLAR KISITLANDI
26 Ocak 2022 tarihli raporda, Ankara Barosu avukatlarının inceleme sırasında içeriye telefon sokmalarının hukuksuz bir şekilde engellendiği ve görüntü alınmasına izin verilmediği belirtildi.
Kötü muamele ve işkenceye uğradıkları belirtilen iki kişiyle yapılan görüşme sonucunda rapora şu ifadeler yazıldı:
“Görüşülen kişiler ‘mülakat’ adı altında görüşmelere götürüldüklerini, burada itirafçı olmaya zorlandıklarını, tehdit ve hakaretlere maruz kaldıklarını ifade etmişlerdir. Görüşülen kişiler birden fazla defa mülakata çıkarıldıklarını, mülakatta kendilerine psikolojik baskı uygulandığını ifade etmişlerdir.
Görüşülen kişiler hekim muayenesinin ekseriyetle doktor önlüklü bir şahsın emniyette nezarethaneye gelerek, koridorda bir şeyi olan var mı diye bağırarak yapıldığını, nadiren birkaç sefer hastaneye gidilerek yapıldığını ifade etmişlerdir.
‘ÜSTLERİ SOYULDU, SOĞUK SU SIKILDI, VÜCUDA CİSİM SOKULDU…’
Görüşülen kişilerden biri elleri kelepçeli bir şekilde ayakta çok uzun süre bekletildiğini, yine elleri kelepçeli şekilde yerde yatırılarak uzun süre bekletildiğini, mülakatlar esnasında tehdit ve hakaretlerin yanı sıra çıplak şekilde soyulduğunu, çıplak haldeyken kendisine sinkaflı hakaret ve fiiller işlenmesi ile tehdit edildiğini, mülakatlar esnasında makatına şişe sokmak ve başka cisimler sokmakla defalarca tehdit edildiğini, bir mülakatta bu tehditlerin artmasının yanı sıra; soğuk su ile iki defa ıslatıldığını ve soğuktan dolayı ciddi derecede üşüdüğünü beyan etmiştir.”
Görüşülen bir diğer kişiye ise ifade alımı sırasında “Kalk bize striptiz yap” denildiğinin aktarıldığı raporda, şunlar yer aldı:
“Ters kelepçe ile çok uzun süre ayakta bekletildiğini, mülakatlarda yüze gelmeyecek ve iz bırakmayacak şekilde itilip kakılarak kaba dayağa maruz kaldığını, koğuş arkadaşına (ismi iş bu raporda gizli tutulmaktadır) sert bir şekilde fiziki müdahale yapıldığını ve buna şahit olduğunu, şahsi avukatıyla yaptığı görüşmedeki dosyadan alakasız bir konunun daha sonra yapılan mülakatta vurgulandığını bu sebeple avukat görüşme odasının dinlendiğini düşündüğünü, mülakatlarda ana avrat küfredildiğini ‘ananı sinkaf ederim, a…. Koyarım’ gibi hakaretlerin ardı arkasının kesilmediğini, içinde bulunduğu durumundan korktuğunu ve can güvenliğinin olmadığını beyan etmiştir.”
‘İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELEYE MARUZ KALDILAR’
Yapılan incelemede avukatlar, görüştükleri kişilerin işkence ve kötü muameleye maruz kaldıklarını doğruladı. Raporda, avukatların tespiti şöyle:
“Dinlenen kişilerin anlatımları birbirleri ile çelişmemekte, aksine uyum göstermektedir. Anlatımlar bir bütün olarak değerlendirildiğinde, kişilerin darp, cebir izi bırakılmayacak şekilde işkence ve kötü muameleye maruz kaldıklarını doğrulamaktadır.”
‘İŞKENCE YOĞUNLUĞU TAHMİNLERİN ÖTESİNDE’
Öte yandan rapor krizi nedeniyle istifa eden isimlerden biri olsan avukat Gizay Dulkadir, şu açıklamayı yaptı:
“Farklı zamanlarda, emniyetin farklı birimlerinde, farklı suçları işledikleri iddiasıyla gözaltına alınmış kimselerin benzer şekillerde işkence ve kötü muamele mağduru olması, ülkemizde işkence ve kötü muamelenin tahminin ötesinde bir yoğunlukta yaşandığının göstergesidir.
2) Farklı zamanlarda, emniyetin farklı birimlerinde, farklı suçları işledikleri iddiasıyla gözaltına alınmış kimselerin benzer şekillerde işkence ve kötü muamele mağduru olması, ülkemizde işkence ve kötü muamelenin tahminin ötesinde bir yoğunlukta yaşandığının göstergesidir.+
— Av. Gizay Dulkadir (@GizayDulkadir) January 2, 2023
Serbest Görüş:
Bu işkencenin durması için özenle görevlerini ifa ederek raporların hazırlanmasında emeği geçen, işkence raporlarının açıklanması için verdiğimiz önergeye imza atan ve evet oyu vererek bu yaşananların ifşasına katkı sunan her bir meslektaşıma teşekkür ediyorum.
Kimse unutmasın ki bu ülkede Avukatlar var! Bizler varolduğumuz sürece işkence ve kötü muamele ile mücadele bitmeyecektir. Biz kazanacağız, insanlık onuru kazanacak.”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***