– İstanbul Sanayi Odası (İSO), aralık ayına ilişkin imalat satınalma yöneticileri endeksini açıkladı. Kasımda 45,7 değerini alan endeks aralıkta 48,1’e yükseldi. Endekste 50’nin üzeri büyümeye, 50’nin altı ise daralmaya işaret ediyor.
İSO’nun açıklamasına göre, aralıktaki değer faaliyet koşullarındaki yavaşlamanın sürdüğüne işaret ederken, sektör performansında zayıflamanın ılımlı düzeyde olduğunu gösterdi. Raporda, şu değerlendirme yer aldı: “Talep tarafında iyileşme belirtilerinin görüldüğü aralık ayında, toplam yeni siparişlerdeki azalma yaklaşık bir yıllık dönemin en düşük hızında gerçekleşti. Diğer taraftan, bazı anket katılımcıları enflasyonist baskıların talebi olumsuz etkilemeye devam ettiğini bildirdi. Küresel piyasalardaki zayıflık, yeni ihracat siparişlerinin toplam yeni siparişlerden daha yüksek oranda yavaşlamasına yol açtı.”
EN FAZLA SİPARİŞ ARTIŞI ELEKTRONİK ÜRÜNLERDE: İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI raporuna göre, aralıkta 10 sektörün yarısında yeni siparişler artış kaydetti ve bu durum üretimde de geçerli oldu. Elektrikli ve elektronik ürünler sektörü, yeni sipariş artışında en üst sırada yer aldı.
3 SEKTÖR İHRACATINI YÜKSELTTİ, TÜM SEKTÖRLERDE MALİYET ARTTI: Yeni ihracat siparişlerinde ise sadece üç sektör artış sağlayabildi. İstihdamda artış gerçekleştiren sektör sayısı altıya yükseldi. Takip edilen tüm sektörlerde girdi maliyetleri artmaya devam etti ancak artış hızı beş sektörde düştü. Tedarikçilerin teslimat süreleri çoğu sektörde kısaldı.
TALEP YURTDIŞI KIRILGANLIĞINI SÜRDÜRÜYOR: İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verileri hakkında değerlendirmede bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şunları söyledi: “Son PMI anketinde ortaya çıkan kısmi iyileşme sinyallerinin yeni yıla taşınabilmesi halinde, Türk imalat sektörü için daha güçlü bir tablo ortaya çıkabilir. Talep özellikle yurt dışında kırılganlığını sürdürüyor. Ancak maliyet baskıları 2022 başlarındaki kadar olağanüstü seviyelerde değil ve tedarik zinciri koşullarında da iyileşme gözleniyor. Bu gelişmelerin 2023’e girerken sektöre destek sağlayacağını ümit ediyoruz.” (EKONOMİ SERVİSİ)
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***