İZMİR – Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan kayım rektöre karşı eylem yapan insan hakları savunucularının yargılandığı davanın duruşmasında içerisinde polislerinde olduğu bilirkişi heyetinin değitirilmesine karar verildi.
Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyım rektör atanmasıyla ilgili 3 Şubat 2021’de İzmir’de düzenlenen protestoda gözaltına alınanlardan 6’sı hakkında “2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet”, “hakaret” ve “görevi yaptırmamak için direnme” suçlamalarıyla açılan davanın 4’üncü duruşması İzmir 49. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya sanıklar Aytül Uçar, İrem Çelikbaş, İsmail Temel, Erdoğan Akdoğdu, Emine Akbaba ve avukatları katıldı.
Sanık avukatları, olayla ilgili hazırlanan bilirkişi raporuna taraflı olduğu gerekçesiyle itiraz ederek, dosyaya sundukları görüntülerin duruşma salonunda açılarak izlenilmesini ve tanıklarının dinlenmesini talep etti.
TANIKLAR DİNLENDİ
Talebin kabul edilmesi üzerine konuşan tanıklardan Coşkun Üsterci olay günü İnsan Hakları Vakfı temsilcisi olarak, gözlemci vasfıyla, basın açıklaması yapılan yere gittiğini söyledi. Açıklama başlamadan kolluğun açıklama yapacak olan grubu gözaltına almaya başladığını belirten Üsterci, “Biber gazını yakın mesafeden sıkıyorlardı, ters kelepçe ile yere yatırıyorlardı. Kolluğun bu eylemleri üzerine kurum arkadaşım olan Aytül Uçar’ı aramaya başladım. Gözaltına alındığı bilgisini aldım. Bahsettiğim gürültü gelene kadar kolluk güçleri tarafından herhangi bir uyarı yapıldığını duymadım. Benim iddianamede sanıkların anlatılan eylemleri ile ilgili doğrudan bilgim ve görgüm yoktur, ancak bu iki sanığı yakından tanıdığım için atılı eylemleri gerçekleştireceklerini düşünmüyorum” dedi.
ŞİDDET UYGULANDI
Tanık Hasan Benli de “Olay günü arkadaşım Mehmet Kasar ile birlikte eyleme katılmak için olay yerine gittik. Karşımıza kolluk güçleri çıktı. Dağılmamız konusunda herhangi bir ihtar yapılmadan sanık Mehmet Kasar ile beni gözaltına aldılar. Yerde iken Mehmet Kasar’a şiddet uyguladılar, keza diğer katılımcılara ve bana da tekme ve yumruk atmak suretiyle şiddet uyguladılar. Mehmet Kasar’a müdahale eden kolluk güçlerine direnmeye fırsatı olmadı. Kolluk güçlerine herhangi bir fiziki müdahalede bulunduğunu görmedim” diye belirtti.
‘İŞKENCE VAR’
Tanık Ahmet Çiçek ise şunları söyledi: “İHD yöneticisi olarak olay günü, olay yerinde bulunuyordum. Hiç uyarı falan yapılmadan birden gözaltılar yapılmaya başlandı. Kolluk güçleri biber gazı sıktılar. Benim gözüme de biber gazı geldi. Gözaltı işlemi yapılırken kolluk güçleri kafalarına basmak, sırtlarına basmak ve ters çevirmek suretiyle şiddet uyguladılar. Gözaltına alınanların herhangi bir direnmede bulunduklarına şahit olmadım” diye konuştu.
BİLİRKİŞİ RAPORU TALEBİ
Ardından konuşan savcı ise bilirkişi raporunda, sanıkların ayrı ayrı iddianamedeki belirtilen suçlar yönünden görüntülerde olup olmadıklarının tespit edilmesi, yaptığı eylemlerin veya söyledikleri sözlerin nitelendirme yapılmadan tek tek yazılmasının istenilmesi, gelmeyen müştekiler yönünden yeniden zorla getirme emri düzenlenilmesini talep etti. kamu adına talep olunur, mahkemede görüntülerin izlenilmesi hususunda takdir mahkemenindir” dedi.
MAYIS’A ERTELENDİ
Ardından kararını açıklayan mahkeme, sanık avukatlarının bilirkişi raporuna yönelik itirazları ve bilirkişinin reddi taleplerini kabul ederek, müşteki polislerle farklı bir meslek kolunda bilirkişi heyeti oluşturulmasına, ayrıca hukuki nitelendirme yapılmadan, dosyada bulunan tüm görüntülerin içindeki seslerin, konuşmaların tek tek yazılması, yapılan ihtar ve sözlerin tek tek yazılması ve sanıkların ayrı ayrı iddianamedeki belirtilen suçlar yönünden görüntülerde olup olmadıklarının tespit edilmesinin istenmesine karar verdi.
Avukatların sunmuş oldukları görüntülerin duruşma salonunda izlenilmesi talebini de reddeden mahkeme duruşmayı 12 Mayıs 2023 tarihine erteledi.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***