WAN – İran’da protestoların Rojhilat kentlerinde yoğunlaştığını aktaran gazeteci Kakshar Oremar, “Eylemler azalmış olsa da halkın talebi aynı ve bu rejimi istemiyorlar” dedi.
İran ve Rojhilat (Doğu Kurdistan) kentlerinde, Kürt kadın Jîna Emînî’nin katledilmesi sonrası başlayan protesto eylemleri sürerken, hükümet idam cezalarıyla protestocuları yıldırmaya çalışıyor. “Jin, jiyan, azadî’ sloganıyla sürdürülen protestolarda İnsan Hakları Örgütü’nün resmi verilerine göre şuana kadar 481 kişi katledildi, binlerce kişi ise tutuklandı. Katledilen kişilerden 64’ünün çocuk olduğu ifade ediliyor. Gelişmeleri yakından takip eden gazeteci Kakshar Oremar, ülkedeki son duruma dair değerlendirmelerde bulundu.
İDAM KARARLARI
Eylemlerin ağırlıklı olarak Rojhilat kentlerinde devam ettiğini belirten Oremar, hükümetin idamlarla halkı korkutmaya çalıştığını ifade etti. Oremar, “Eğer Rojhilat olduğu gibi diğer İran kentlerinde eylemler sürseydi eylemlerin tesiri şu ankinden daha çok etkili olurdu. İnsanlar da idam edilmiyor olabilirdi. Kürtler, rejime karşı demokratik halklarını kullanmayı sürdürüyor ve şuana kadar da İran’da bulunan diğer halklara öncülük yapıyor. Eylemlerin sürmesi, İran rejiminden kaynaklanıyor. Çünkü rejim, halkların çağrılarına kulak asmıyor. Ama tüm işkence, tutuklama ve idamlara karşı eylemler bir şekilde sürüyor. Bu eylemlere karşı da rejim idamı öne çıkarıyor. 109 kişi idamla yargılanıyor, 17 kişi hakkında idam kararı verilmiş ve 4’ü idam edilmiş. Yine Kurdistan kentlerinde 8 kişinin gizli bir şekilde idam edildiği yönünde bilgiler de bulunuyor” dedi.
HALKIN TALEBİ
Tüm baskılara rağmen eylemlerin sokaklarda sürdüğüne dikkati çeken Oremar, sokakların yanı sıra fabrikalarda grevlerin de gerçekleştirildiğini aktardı. Oremar, “Tüm bunların altında yatan neden İran rejimine karşı olan tutumdur. Zaten bu eylemler ‘jin jiyan azadî’ sloganları ile kendini gösterdi ve halk ne istediğini bu slogan ile belli etti. Eylemlerin azaldığını söylemek halkın bastırıldığı ve taleplerinden vazgeçtiğini göstermez. Eylemler azalmış olsa da halkın talebi halen aynı ve bu rejimi istemiyorlar. Eğer rejimin baskılarına halk sessiz kalırsa ve alanlardan çekilirse toplu katliamların olması durumu ortaya çıkabilir. Çünkü daha önce bunun örnekleri var. Umarım bunlar gerçekleşmez ve halk tamamen alanlardan ayrılmaz” şeklinde konuştu.
‘REJİM HALKA KULAK VERMELİ’
Hükümetin halka ve farklı ülkelerden yapılan çağrılara kulak vermesi gerektiğini vurgulayan Oremar, çağrılara cevap verilmemesinden kaynaklı İran’ın dünyadan daha fazla izole edildiğini kaydetti. Oremar, “Ekonomi daha da kötüye gider ve halk üzerindeki baskılar giderek süreklilik kazanır. İran, halka kulak verip, rejim değişikliğine gitmezse yok olmaya mahkumdur. Rejim artık yaptığı katliamlara karşı kılıf bulmaktan vazgeçmeli. Rejim değişikliği kesinlikle olmalı” ifadelerini kullandı.
KURTULUŞ: BİRLİK
Halkın hükümete olan güvenini tamamen yitirdiğini ve demokratik bir sistemin inşasını istediğini vurgulayan Oremar, 21. yüzyılın ruhuna uygun bir yönetim inşasının temel taleplerden olduğunu ifade etti. Oremar, şunları söyledi: “İslam’da yer alan kurallar bellidir. Bu kural ve sistemin içinde istediğin kadar reform yapsan da gideceğin yer aynıdır. Bu nedenle insanlar 21. yüzyılın yapısına uygun haklar talep ediyor. Bugüne kadar rejimin Rojhilat bölgesine karşı yaklaşımı tutuklama, cezaevi, idam, ölüm, baskı ve engelleme olmuştur. Aynı şeyi diğer halklar ve etnik kimliklere de yapmıştır. Bu baskıları Kurdistan’da sürekli hale getirmiştir. İran’da bulunan diğer halkların da rejime karşı kazanmaları için birlikteliğin olması gerekiyor. Bu birliktelik de ‘jin, jiyan, azadî’ felsefesi üzerinden yürütülmeli.”
MA / Cengiz Özbasar
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***