Gazeteci ve yazar Ender İmrek’in ‘cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla yargılandığı davanın ikinci duruşmasında beraat etti.
Hicran CENGİZ
İSTANBUL – Gazeteci ve yazar Ender İmrek’in ‘cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla yargılandığı davanın ikinci duruşması Bakırköy 44. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. İddianamede İmrek’in Evrensel gazetesinde yayınlanan “Türkiye yanıyor, saray izliyor” başlıklı yazısı suçlamaya konusu oldu.
Yazı içeriğinde kullanılan ifadelerin ‘Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte olduğu’ suçlaması iddianamede yer aldı ancak Erdoğan’ın adının geçmediği yazıdaki hangi ifadelerin suç niteliğinde olduysa belirtilmedi.
İMREK’İN GAZETECİLİĞİNİ TGS’YE SORDU
Dava tarihi için 10 Ocak 2023 Çalışan Gazeteciler Günü’nde seçilmesine hakimin yorumu “manidar oldu” şeklinde oldu.
İlk duruşmada İmrek’in basın mensubu olup olmadığının sorulduğu Türkiye Gazeteciler Sendikası’ndan gelen İmrek’in gazeteci olduğunu ve emekliliğine kadar üyeleri olduğu bilgisi dava dosyasına eklendi.
‘DOSYAYA ÖZEL SAVCI DEĞİL, BASIN SAVCISI BAKMALIYDI’
İmrek’in avukatlarından Yıldız İmrek mütalaaya kısmen katıldığını belirtirek “Müvekkilimin yazısı Evrensel Gazetesi’nin hem basılı yayında hem de internet sitesinde yer almıştır. Dolayısıyla suçlama basın kanunu dışında değerlendirilemez. Dosya yazının “basılı yayın” içeriği olduğu gözetilerek özel savcının değil basın savcısının ele alması gerekirdi” dedi.
Avukatlar yazıda yer alan ifadelerin yürütmeye karşı bir eleştiri niteliğinde olduğunu vurguladıkları savunmalarında “Değişen anayasayla birlikte cumhurbaşkanı yürütmenin başı olarak siyasetin içindedir siyaset eleştirisine açıktır. Siyasi bir figür haline gelmiştir. Yazıda kamu yararı olduğu açık ve matufiyet şartı gerçekleşmemiştir” diyerek beraat talep ettiler.
‘ELEŞTİRİ, GAZETECİLİK GEREĞİ HAKKIMDIR’
Mütaalası yüzüne okunan İmrek son sözlerine “meslektaşlarımın çalışan gazeteciler günü kutluyorum” cümlesi üzerine mahkeme başkanı “Dosya dışında yorum bildirmeyin” itirazı geldi. İmrek’in sadece “Yazım eleştirel mahiyettedir. Bu da gazetecilik gereği hakkımdır.” cümlesi duruşma tutanağına geçti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı ise mütalaaya katılmadıklarını belirterek, “Dil yapısaldır. Sanığın yazısındaki “yangın” kelimesi gibi ifadeleri Türk toplumu nazara alındığında hakaret kapsamında değerlendirilmelidir. Şikayetimiz devam etmektedir. Sanığın cezalandırılmasını talep ediyoruz” dedi. Bahsi konunun yangın ifadesinin ise neden suç teşkil edebileceğine dair açıklamada bulunmadı.
İMREK BERAAT ETTİ
İddianemeye konu olan yazıda İmrek’in eleştiride bulunduğu ve suça yönelik herhangi bir fiilinin olmadığını belirterek İmrek’in üzerine atılı suçun yasal unsurlarının oluşmadığına kanaat getiren hakim beraatine hükmetti.
‘AÇILMAMASI GEREKEN BİR DAVAYDI’
İmrek, mahkeme çıkışı “Kararı doğru buluyorum, bu hiç açılmaması gereken bir davaydı” diyerek kararı değerlendirdi.
Gazeteci Ender İmrek’in davası Çalışan Gazeteciler Günü’nde görülecek
Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***