Kürtler’in yüzlerce yıl öncesine dayanan bir geleneği olan ‘Sersal’ yıllar sonra yeniden canlandırıldı. Kılık değiştiren genç erkekler ve kızlar, Rumi takvime göre yılın son günü kabul edilen 13 Ocak’ta, kapı kapı gezerek yeni yılı kutladı.
Sur ilçesindeki Dicle Fırat Kültür Derneği’nde toplanan bir grup genç önce elbiselerini değiştiriyor. Genç kızlar erkek kılığına giriyor. Yüzleri boyayıp, sakal bıyık çiziyorlar. Erkekler de farklı kıyafetler giyerek, değişik görünümlere bürünüyor. Bütün bunlar Kürtler arasında bir zamanlar yaygın olan yeni yıl geleneğinin yeniden canlandırılması için.
Kürtçe’de yeni yıl anlamına gelen bu gelenek, Rumi takvime göre yapılan bir yılbaşı kutlaması. Rumi takvime göre yılın son günü kabul edilen 13 Ocak’ta yapılan bu kutlama son yıllarda unutulmuştu.
Dicle Fırat Kültür Derneği bu geleneği yeniden yaşatmak için harekete geçti. VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Dernek Başkanı Celal Ekin, geleneğin hafızalardan silinmeye başladığını söyledi.
Dernek binasındaki hazırlıklarını tamamlayan grup, arbane adı verilen geleneksel çalgı eşliğinde Sur caddelerine dağıldı. Gençler geleneği bilmeyenlerin meraklı bakışları arasında işyerlerini ziyaret etti. Geleneği bilenler, gelen gençlere çeşitli hediyeler verdi. Bilmeyenler ise ne olduğunu anlamaya çalıştı.
Yıllar önce benzer kutlamalar yapanlar ya da tanık olanlar nostalji yaşamanın mutluluğu ile etkinliği telefonla kaydetti.
Kürt kültürü ile ilgili çok sayıda kitap yazan araştırmacı yazar Hilmi Akyol’a göre, geleneğin kökeni Osmanlı dönemine uzanıyor. VOA Türkçe’ye konuşan Akyol, Cumhuriyet’ten sonra sadece Kürtler’in değil, muhafazakar kesimin de bu kutlamaya sahip çıktığını dile getirdi.
Kutlamalar sırasında gruba verilen en ilginç hediye, büyük bir kış kabağı oldu.