AMED – Gazetecilerle bir araya gelen DTSO Başkanı Mehmet Kaya, “Maalesef kayyum uygulamalarından kaynaklı kentimizde bir türlü bu konsey oluşturulamadı” dedi.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya ve yönetim kurulu üyeleri, 2022 yılının değerlendirmesi için kentte bulunan bir otelde gazetecilerle kahvaltıda bir araya geldi. Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti yöneticileri ile çok sayıda gazeteci toplantıya katıldı.
Geçen yıl yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Kaya, kentte yapılan yatırımların eko-sisteme zarar vermeyecek şekilde altyapılarını tamamladıklarını ve yatırım amaçlı gelen sermaye gruplarından da bu kriteri şart koştuklarını ifade etti. 2023 yılının odanın 140’ncı yıldönümü olduğunu vurgulayan Kaya, istihdam arttırıcı, çalışanların ücretlerini arttırma, iş göçünü engellemek, turizm yatırımlarını çekmek ve kentin sosyal ve toplumsal gelişmelere katkı sunmaya çalıştıklarını söyledi. Kent içi artan trafiği azaltmak için küçük sanayi sitelerinin kent dışında kurulacak organize sanayi bölgelerine taşıma çalışması yürüttüklerini ifade eden Kaya, sosyal ve toplumsal sorumlulukla yatırımlar yapmaya devam edeceklerini belirtti.
KENT KONSYEYİ OLUŞTURULAMADI
Belediyelere atanan kayyımlardan kaynaklı kent konseyinin kurulamadığına dikkati çeken Kaya, “Kent aklı, ekonomi aklı oluşturma anlamında özelikle büyükşehirlerde kent konseyleri var. Maalesef kayyum uygulamalarından kaynaklı kentimizde bir türlü bu konsey oluşturulamadı. Bu bizler için çok önemli bir sorun. Çünkü kentin kalıcı aklını oluşturmak için kent paydaşlarının, orada yaşayanların, kentin yönetiminden görüşlerin alınması ve birlikte yönetim gerekiyor” diye konuştu.
KÜRTÇE ÖDÜL YARIŞMASI
Aynı zamanda, Kürtçe seçmeli ders başvurularına da değinen Kaya, “Bölgemizde seçmeli ders başvurularının 10 Şubat’a uzatılan bir süreç var. Buradan hem velilerimize hem çocuklarımıza seçmeli dersi seçmeleriyle ilgili sizler aracılığıyla da bir kez daha duyuru yapmak istiyoruz. Anadilimizi unutmamak, dilimizi konuşmak tabii ülkede ki demokratik taleplerimin en önünden gelen maddelerinden bir tanesi. Bunun oluşması içinde dilimizi unutmamamız ve konuşmamız gerekiyor. Bu konuda hükümetinde gerekli yasa ve düzenlemelerle bizlere destek olması gerekir. Biz DTSO olarak geçen yıl dağıttığımızın en az iki katı bir artışla seçmeli dersi seçen çocuklarımıza şiir, kompozisyon türünde yapacağımız bir küçük yarışmayla çocukları ödüllendireceğiz. Bizler buradan duyarlı kesimlere çağrıda bulunmak istiyoruz. Buna herksin katkıda bulunması gerekiyor özellikle iş insanlarının bu kampanya destek olması yönünden çağrıda bulunuyorum” dedi.
‘KADIN MÜCADELESİ’
DTSO Meclisi Başkanı Nevin İl ise, hayata geçirmek istedikleri en önemli projelerden birinin de kadın ve gençlerin çalışma hayatının içerisinde toplumsallaştırmak olduğunu söyledi. DTSO’da iş başına geldiklerinde sadece dört kadın olduklarını belirten İl, şöyle devam etti: “2018’den 2019 sürecine kadar kadınları iş hayatın almak için genç kadın ve girişimci kadınlarla yoğun fikir alışverişinde bulunduk. Çalışmaların sonucunda 2019 yılında kadın meclisimizi kurduk. bin 900 kadın girişimci ile başladık, aktif çalışan kişi sayısının 400 olduğunu söyleyebiliriz. Şu an baktığımızda ise 4 bine aşkın girişimci kadın ve aktif çalışan sayısı 2 bin. Şunu iyi bilmek gerekir ki kadınlar hayatta yoksa hayatın bir tarafı yoktu. Kadın istihdamda yoksa yaşam yoktur. Biz umut ediyoruz ki toplumsal cinsiyet konusunda bizim attığımız adımlar bütün kurum ve kuruluşlarında da atılır. Biz DTSO olarak toplumda kadınlar olduğunu belirtmek istiyoruz. Biz kadın mücadelesiyle, sivil toplum örgütleri ve basının desteğiyle buraya kadar geldik herkese teşekkür ediyorum.”
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***