AMED – Kürt dil kurumları, Kürtçe’nin seçmeli ders olmasına karşı açıklama yaparak, “Kürtler kendi hakikat ve değerleri temelinde Kürtçe eğitim görmeliler. Bu statü Anayasa’da ve uluslararası alanda garanti altına alınmalıdır” dedi.
Kürtçe’nin “seçmeli ders” olmasına tepki olarak 16 Kürt dil kurumu, ortak açıklama yaptı. Kürt diline yönelik yok sayma, yasaklama, asimilasyon, saldırı, kuşatma ve çok yönlü baskıların devam ettiğinin belirtildiği açıklamada, “Kürtler, Kürt dili ve Kurdistan statüsüz bırakılmaktadır. Şunu iyi biliyoruz ki statüsüz bir millet zaman içinde ortadan kaldırılır. Bu durum, özellikle, Türkiye tarafından Kürtlere türlü türlü yol, yöntem ve fiillerle dayatılmaktadır” denildi.
‘ANAYASA’DA GARANTİ ALTINA ALINMALI’
Türkiye’nin Kürtçe’yi tamamen ve doğrudan yok saymayarak, bazı ayak oyunları ve kandırmaya dönük icraatlerle, bir yandan, “seçmeli ders” adı altında, Kürtçe’nin eğitim-öğretim dili olmasını ve resmi dil haline gelmesini engellemek istenildiğinin belirtildiği açıklamanın devamında şunlara yer verildi: “Kürtçe’ye uygulanan asimilasyon politikasını gizlemek, Kürt halkının zihnini bulandırmak ve Kürtler arasında bu konuda anlaşmazlıklar çıkarmak isterken, diğer yandan da, biz Kürtlere ve Kürt değerlerine karşı dört bir yandan aralıksız bir şekilde en ağır saldırı ve katliamları gerçekleştirmektedir. Türk Devleti, kandırmaya yönelik politika ve eylemlerden uzak durmalı. Türkçeye nasıl yaklaşıyorsa, Kürtçeye de öyle yaklaşmalıdır. Bu temelde, Kürt dili resmi bir statüye kavuşmalı ve okul öncesinden üniversiteye kadar her aşamada eğitim dili olmalıdır. Kürtler kendi hakikat ve değerleri temelinde Kürtçe eğitim görmeliler ve bu statü Anayasa’da ve uluslararası alanda garanti altına alınmalıdır.”
Açıklamada yer alan kurumlar şöyle: “Destar Dergisi, Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği, Ari Dil ve Kültürleri Araştırma Derneği, Arsisa Dil ve Kültürleri Araştırma Derneği, Botan Dil ve Kültürleri Araştırma Derneği, Avesta Dil ve Kültürleri Araştırma Derneği, Ferad Dil ve Kültürleri Araştırma Derneği, Bırca Belek Dil ve Kültürleri Araştırma Derneği, Anka Dil ve Kültürleri Araştırma Derneği, Kürt Edebiyatçılar Derneği, İstanbul Kürt Enstitüsü, Amed Kürt Enstitüsü, Stockholm Kürt Enstitüsü, Brüksel Kürt Enstitüsü, Almanya Kürt Enstitüsü, İsviçre Kürt Enstitüsü.”
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***