KONYA – İstinaf mahkemesi, Dedeoğulları ailesine yönelik saldırı davasında yetersiz rapora ve delil niteliği taşımayan belgeye dayandırılarak eksik ceza verildiğini belirterek, tüm hükümlerin bozularak dosyanın mahkemeye gönderilmesine karar verdi.
Konya’nın Meram ilçesinde 12 Mayıs 2021 tarihinde Keleş ve Çalık aileleri tarafından ırkçı saldırıya maruz bırakılan Dedeoğulları ailesinin 7 üyesi, saldırının ardından emniyete başvurarak, can güvenliklerinin olmadığını belirtmelerine rağmen önlemlerin alınmaması sonucunda 30 Temmuz tarihinde Mehmet Altun tarafından katledildi. Konya 8’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen saldırı davasının 28 Ekim tarihli karar duruşmasında, tutuklu sanıklar Lütfü ve Ali Keleş tahliye edildi, tüm sanıklara 1 yıl ila 3 yıl arasında hapis ve para cezaları verildi. Sanıkların hepsine haksız tahrik indirimi uygulanırken, konut dokunulmazlığı suçundan hepsine beraat verildi. Söz konusu hükümler Konya Bölge Adliye Mahkemesi 1’nci Ceza Dairesi tarafından incelendi. Mahkeme, bazı hükümlerin bozulmasına karar verildi. Dedeoğulları ailesine yönelik saldırı davasında verilen hükümler yeniden değerlendirilecek.
DELİL NİTELİĞİ TAŞIMAYAN BELGE
Söz konusu kararda davada yer alan ve yakın akraba olan sanıklar arasında somut olaylarda birbirinin suça iştiraki olup olmadığının değerlendirilmesinde, menfaat çatışması bulunduğundan sanıkların savunmalarının aynı müdafiye yaptırılmasına karar verildi. Aynı kararda, SEGBİS dökümü yapan bilirkişi raporunun tutanağa geçirilmemesi, bilirkişi raporunda zabıt kâtibi dışında imza bulunmadığı, bu kapsamda da delil niteliği taşımayan belgeye dayanarak hüküm kurulduğu belirtildi.
EKSİK CEZA TAYİN EDİLDİ
Dosya kapsamında mahkemenin kabulü ile sanıkların eylemlerinin mağdurlar ile karşılıklı olduğuna hükmedildiği ve yazılı şekilde eksik ceza tayin edildiği, 4’ncü Konya Adlı Tıp Şube Müdürlüğü raporunda mağdur Serap Dedeoğulları’nın yaralanmasında kişinin yaşamını tehlikeye sokan bir neden olmadığının belirtildiği ancak ATK Başkanlığı 1’inci Adli Tıp İhtisas Kurulu raporunda Serap Dedeoğulları’nın yaralanmasında yaşamını tehlikeye sokan bir durumun olduğu vurgulandı. Söz konusu raporda hangi nedenler ile hayati tehlike oluştuğunun açıkça yazılmadığı ve tereddüt oluşturması nedeniyle yetersiz rapora dayalı hüküm kurulduğu kaydedildi.
TÜM HÜKÜMLER BOZULDU
İstinaf, CMK’nin 2891 maddesi ve 2801 maddesi gereğince irtibat durumunun gözetilerek Konya 8’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nce verilen tüm hükümlerin bozulmasına, dosyanın karar veren ilk derece mahkemeye gönderilmesine oy birliğiyle karar verdi.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***