– Türkiye ile Suriye arasında 11 yıl sonra kurulan ilk resmi temasta ikinci aşamaya geçiliyor. Savunma bakanlarının geçen hafta Moskova’da yaptığı görüşmenin ardından, dışişleri bakanlarının da biraraya geleceği açıklandı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriyeli mevkidaşı Faysal Mikdad’la ocak ayının ikinci yarısında görüşeceğini söyledi. Çavuşoğlu, bugün ‘Suriyeli muhalifler’ ile de görüşeceğini açıkladı.
ERDOĞAN-ESAD GÖRÜŞMESİ SORULDU
Dışişleri Bakanı, “Erdoğan-Esad görüşmesi olur mu?” sorusuna ise “Önce istihbarat ve Savunma Bakanları, sonra Dışişleri bakanları, sonra liderler düzeyinde görüşme olur. Önce biz bir görüşelim, sonra bu değerlendirilir” yanıtını verdi.
‘ABD’NİN NORMALLEŞMEYE KARŞI OLDUĞUNU ANLIYORUZ’
Brezilya dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, ABD’nin Suriye ile normalleşme adımına karşı olduğunu anladıklarını da söyledi. Çavuşoğlu, “ABD ‘Neden görüşüyorsunuz’ demedi ama normalleşmeye karşı olduklarını anlıyoruz” ifadelerini kullandı. Dışişleri Bakanı, “ABD’nin YPG ile mücadelede herhangi bir öneriyle gelmediğini” de söyleyerek, “Gelmesine de gerek yok. Zaten 2019 mutabakatımız var. Ortak açıklamamız var, onun yükümlülüklerini yerine getirsin yeter” dedi. Çavuşoğlu, 18 Ocak’ta ABD’yi ziyaret edeceğini de ekledi.
11 YIL SONRA İLK RESMİ TEMAS
Ankara-Şam hattında 11 yıl sonraki ilk resmi temas, Türkiye’nin yeni kara harekâtından söz ettiği, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la normalleşme mesajları verdiği ve Türkiye’de seçim sürecine girilen bir dönemde gerçekleşmişti. Görüşmenin ardından üç ülkenin de savunma bakanlıklarından yapılan açıklamalarda, üçlü format kapsamındaki temasların süreceği vurgulanmıştı.
ÜÇLÜ MEKANİZMA ÖNERİSİNİ ERDOĞAN AÇIKLAMIŞTI
Türkiye bugüne dek Suriye’ye üç kara harekâtı düzenledi. İstiklal Caddesi’ndeki bombalı saldırı sonrasında iktidar kanadı dördüncü bir harekâta dair açıklamalarını tırmandırırken, böyle bir adıma hem ABD hem Rusya’dan itiraz gelmişti. Aynı süreçte Erdoğan, Şam yönetimiyle olası temaslara yeşil ışık yakmıştı. “Bundan sonraki süreçte nasıl Mısır ile bu iş yoluna girdiyse aynı şekilde Suriye ile de bu iş yoluna girebilir. Siyasette küslük olmaz” diyen Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Moskova’nın arabuluculuğunda üçlü bir mekanizma teklifinde bulunduğunu açıklamıştı.
Erdoğan, savunma ve dışişleri bakanlarını biraraya gelmesi sonrası bir liderler buluşması yapılabileceğini de söylemişti. Esad ise bu açıklamalara yanıtında “Ankara ile görüşmelerin şu anda sadece istihbarat niteliğinde olduğunu” belirtip, “Suriye Türkiye’den laf değil, icraat bekliyor” demişti. (DIŞ HABERLER)
İddia: Suriye tarafı, Moskova görüşmesinde YPG’ye karşı adım atmaya isteksizdi
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***