Artı Gerçek – Gıda Mühandisi Bülent Şık bianet’te yayınlanan yazısında, Türkiye’de satılan ve yüzde 60 kakao içeriğine sahip bir bitter çikolata ürününde çok yüksek düzeyde kurşun, arsenik ve kadmiyum içerdiği belirlendiğini yazdı. Üründeki kurşun miktarı 438,81 mikrogram/kilogram, arsenik 113,32 mikrogram/kilogram ve kadmiyum miktarı ise 3.32 mikrogram/kilogram olarak belirlendi. Çocukların günlük olarak maruz kaldıkları kurşun miktarının 2,2 mikrogramı geçmemesi gerektiği belirtiliyor.
Sadece bir ürünü analiz ettirebildiğini ve bu konuda diğer çalışmalarının bilgilerini kamuoyu ile paylaşacağı belirten Şık, kurşun ve diğer ağır metallerin çocuk sağlığına etkilerini hatırlatarak, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kakao içeren tüm ürünlerde kapsamlı bir araştırma yapması gerektiğini vurguladı.
NÖROGELİŞİMSEL BOZUCULAR
Bülent Şık, kurşun ve diğer ağır metallerin çocuk sağlığındaki etkileri de şu şekilde sıraladı.
“Kurşun bir ağır metaldir. Çocukların merkezi sinir sisteminin gelişmesine zarar veren ve nörogelişimsel bozucu olarak nitelenen toksik kimyasal maddelerin en başında kurşun geliyor. Arsenik, kadmiyum ve cıva da aynı olumsuz etkiyi gösteren diğer ağır metaller.”
“Nörogelişimsel bozukluklar dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, zihinsel yetersizlik, öğrenme yeteneğinde gerileme, iletişim sorunları, otizm spektrum bozukluğu başta olmak üzere bir dizi ciddi ve hayat boyu sürebilen sağlık sorununa yol açıyor.”
Kurşun kakao bitkisine nasıl bulaşıyor?
Kakao çekirdeklerinin bünyesinde kurşun biriktirebildiğine dikkat çeken Şık, kurşun birikiminin kakao bitkisinin yetiştirildiği çevrenin ne ölçüde kurşunla kirletildiğine bağlı olarak değiştiğini, ülkeden ülkeye, bölgeden bölgeye kakaoların içerdiği kurşun miktarında farklar olacağını belirtti. Bu nedenle kakao içeriklerinin takibi ve analizinin önemli olduğuna dikkat çeken Şık, kamuoyuna da şu çağrııyı yaptı.
“Örneğin ülkemizde beslenme ve toksik maruziyet üzerine yapılan kamusal çalışmaların neden bu kadar cılız olduğunu merak edin.”
“Ülkemizde 24 milyon çocuk var ve bu çocuklara şu an yaşadığımız gıda krizinde sağlıklı tek bir öğün bile sunamayan bir siyasal-kamusal sisteme tepki gösterin.”
“Ülkemize ithal edilen kakao ve kakaodan mamul ürünlerde ağır metal analizleri yapılıp yapılmadığını sorgulayın. Bu analizleri yapmakla mükellef kurumların şimdiye kadar ne gibi çalışmaları yaptığını ve yapmadıysa neden yapmadığını soruşturun.”
“Toksik kimyasallara maruziyetle ilgili meseleleri bireyselleştirmek çocukları gözden çıkaran, görmezlikten gelen toplumsal ahvale katkı sunmak anlamına gelir. Bu tavırdan kaçınmak ve sorulması gereken soruların peşine düşmek gerekiyor.” (Kaynak)
***Kaynak: Artı Gerçek***
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***