Osman ÇAKLI
İstanbul- 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde DİSK Basın İş, Kadıköy Beşiktaş İskelesi’nde saat 19.00’da buluştu. Basın İş, yaptığı çağrıda çalışamayan gazetecileri de buluşmaya davet etti. Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren yaptığı konuşmada, gazetecilerin tutuklanmasına tepki gösterdi. “Özür basın susturulamaz” sloganları atılan buluşmada gazetecilerin mesleğini yaparken karşılaştığı sorunlar anlatıldı. Açıklamaya HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm de destek verdi.
‘ÖZELLİKLE SAHADA ÇALIŞAN GAZETECİLERİN İŞİNİ YAPMASI ENGELLENİYOR’
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle Kadıköy’de bir araya gelen yaklaşık 50 gazeteci Diyarbakır ve Ankara’da tutuklanan gazetecilerin serbest bırakılmasını talep etti. Buluşmada konuşan DİSK Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren, özellikle sahada çalışan gazetecilerin baskı altında olduğunu söyledi. Eren, AKP’yi eleştirerek konuşmasına şöyle devam etti: “Güvenlik güçleri tarafından işlerini yapmaları engelleniyor, itilip kakılıyor, şiddete uğruyor, gazeteci oldukları bilindikleri halde gözaltına alınıyor. Saray gazetecilere basın kartı vermiyor, güvenlik güçleri basın kartınız yok diye gazetecilere saldırıyor.”
‘FOTOĞRAF MAKİNESİ SUÇ ALETİ GİBİ GÖSTERİLDİ’
Türkiye’nin her yıl çeşitli kurumların yaptığı araştırmalarda basın ve ifade özgürlüğü alanında dünyanın en geri ülkelerinden biri durumuna düştüğünü hatırlatan Eren, tutuklu gazeteci sayısının OHAL’den sonra düşmeye başladığını ancak son dönemde yeniden arttığına dikkati çekti.
“Diyarbakır ve Ankara’da yapılan operasyonlar gibi toplu gözaltılar ve tutuklamalar yaşandı. Her iki tutuklamada da arkadaşlarımız aylardır iddianame bekliyor. Neyle suçlandıklarını bilmiyor. Diyarbakır’daki operasyonda kamera, fotoğraf makinesi, bilgisayar gibi gazetecilerin çalışma aparatları suç aletiymiş gibi fotoğraflanıp servis edildi.”
‘DAVALAR SADECE HABER NEDENİYLE AÇILMIYOR’
Son operasyonlarla tutuklu bulunan gazeteci sayısının 60’a yaklaştığını sözlerine ekleyen Eren, “Kaç gazeteci hakkında dava açıldığını kimse bilemiyor. O kadar dava açılıyor ki, bu işle profesyonel olarak ilgilenen hak örgütleri bile yetişemiyor. Davalar sadece yapılan haberler nedeniyle açılmıyor. İktidar çevrelerinin hoşlanmadığı gazetecilerin sosyal medya hesapları inceleniyor, yaptıkları paylaşımlar (bazıları yıllarca önce olan) bahane edilerek davalar açılıyor. Geçtiğimiz yıl gazetecilere yönelik davalar ve verilen cezalarda gözle görülür bir artış yaşandı. Çok sayıda gazeteci hapis cezası aldı bunların birçoğu istinaf ya da Yargıtay kararını bekliyor” diye konuştu.
‘SENDİKALAŞMANIN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILSIN’
Eren, yapılan haber ve yorumlar nedeniyle iktidarı rahatsız eden televizyon kanallarının RTÜK aracılığıyla cezalandırıldığını söyleyerek şöyle devam etti: “Bazen gerçekten komik gerekçelerle. Gazeteler ise Basın İlan Kurumu tarafından keyfi ilan kesme cezalarıyla ekonomik baskı altına alınıyor. Geçtiğimiz yılın en önemli olaylarından biri tabii ki iktidarın dezenformasyon, gazetecilerin sansür yasası dediği yasanın çıkmasıydı. Etkisini seçim sürecinde göreceğimiz yasa ile internet siteleri de keyfi bir denetime sokuldu. Özellikle sahada çalışan meslektaşlarımıza uygulanan şiddete son verilsin. Basın ve ifade özgürlüğü önünde engel olan tüm yasalar değişsin veya kaldırılsın. Gazeteciler ve medya organlarını boğma görevini üstlenen RTÜK, BİK, İletişim Başkanlığı lağvedilsin, yerine meslek örgütlerinin temsilcilerini yer aldığı gerçekten özerk kurumlar ve kurullar kurulsun. Sendikalaşmanın önündeki tüm engeller kaldırılsın.”
Eren, son olarak pek çok gazetenin yoksulluk sınırı altında çalıştığını hatta asgari ücret altında kalanların olduğuna dikkat çekerek, bu durumun değişmesi için sendikalaşmanın öneminden bahsetti. Züleyha Gülüm ise yaptığı konuşmada, “Gerçeğin ortaya çıkmasını istemeyenler var. Bunun için de elinden gelen her şeyi yapıyorlar. Bizler gazeteciler sayesinde, kadın şiddetini, Kürtlere yönelik şiddetti öğreniyoruz” dedi.
????Basın İş: Gazetecilere yönelik şiddet ve tutuklama dalgası son bulsun
“Gazeteciler yoksulluk sınırının altında çalışıyor. Hatta asgari ücretin altında çalışanlar var. Bu durumun değişmesi için gazetecilerin örgütlenmesi gerekiyor”
???? Haber @osmancklihttps://t.co/RvkPjfZyuT pic.twitter.com/Q8jmeG8r8x
— artıgerçek (@artigercek) January 10, 2023
Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***