RIHA – İmralı Cezaevi’nde hukuk garabeti yaşandığını belirten avukat Serdar Tüm, taleplerinin TBB’nin, baronun başvurusunu değerlendirip adım atması olduğunu söyledi.
İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde yaklaşık 24 yıldır tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan ile aynı cezaevinde tutulan Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş ve Hamili Yıldırım’dan 25 Mart 2021 tarihinden bu yana haber alınamıyor. Abdullah Öcalan ve diğer tutuklulara yönelik ağırlaştırılmış tecride karşı girişimleri süren Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Riha Barosu’na başvuruda bulundu. Avukatların başvurduğu Riha Barosu da, Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulundu. Baronun başvurularına henüz bir yanıt verilmiş değil.
ÖHD Riha Şubesi üyesi Avukat Serdar Tüm, tecride karşı devam eden girişimleri ve başvurularına dair konuştu.
HUKUKİ GARABET
Daha önceki dönemlerde “koster bozuk” ve “hava muhalefeti” gibi gerekçelerle görüşmelerin engellendiğini hatırlatan Tüm, sonrasında ise bir tutuklunun en temel hakkı olan “spor hakkı” gibi gerekçelerden disiplin cezalarının verildiğini söyledi. Avukat görüş yasağını “hukuki garabet” olarak nitelendiren Tüm, “Bir hükümlüye avukat görüş yasağının verilebilmesi için öncelikle avukat görüşünün olması gerekiyor. Avukat görüş yasağını düzenleyen İnfaz Kanunu’nun 59’uncu maddesinin 5-7 ve 8’inci fıkralarına aykırılık teşkil ediyor. Bunu da böyle görmek gerekiyor. Kanunu bahane gerekçesi yapıyorlar ama dediğimiz gibi avukat ve aile görüş yasakları hukuki garabettir” diye belirtti.
‘İMRALI’DA İŞKENCE UYGULANMAKTA’
Baroya yaptıkları başvuruya değinen Tüm, baroların hukukun üstünlüğü, insan haklarını korumak ve kollamak, avukatları savunmak, korumak ve ortak amaçlarını gerçekleştirmek için oluşturulan tüzel kişilikler olduğunu dile getirdi. Avukatlık kanunundan kaynaklı barolara hukukun tesisi için başvuruda bulunduklarını söyleyen Tüm, Riha Barosu’nun başvurularını değerlendirip, Adalet Bakanlığı ve TBB’ye başvuruda bulunduğunu anımsattı. Adalet Bakanlığı, TBB ve diğer barolara seslene Tüm, “İmralı Cezaevi’nde hükümlülerin temel hak ve özgürlükleri yok sayılmakta ve orada açıkça işkence uygulanmaktadır. Bu işkenceye karşı bütün demokratik kamuoyunu ses çıkarmaya davet ediyoruz” dedi.
‘TBB HAREKETE GEÇSİN’
Taleplerinin TBB’nin, baronun başvurusunu değerlendirerek atım atması olduğunu belirten Tüm, “Avukat olarak kendi mesleki faaliyetlerimizi şuanda gerçekleştiremiyoruz. Birlik, avukatların haklarını korumak için vardır. Haklarımızın korunmasını, müvekkilimizle görüşümüzün sağlanması için gerekli adımların atılmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Abdullah Öcalan’ın sıradan bir tutuklu olmadığına dikkat çeken Tüm, şöyle dedi: “Sayın Öcalan’la görüşlerin başlaması Türkiye’deki bu kaotik ortamı biraz rahatlatacaktır. Özgürlükçü politikalardan vazgeçilip ‘güvenlikçi’ politikalara geçilmiştir. O ‘güvenlikçi’ politikalardan vazgeçilip tekrar özgürlükçü politikalara geçilebilir. Türkiye’deki temel hak ve özgürlüklerin önü açılmış olur. Öcalan ile görüşmek Türkiye’nin siyasal atmosferinde bir rahatlamaya vesile olacaktır. Öcalan sıradan bir hükümlü olmadığı gibi, hükümlüler kadar hak ve özgürlükleri vardır. Bu hak ve özgürlüklerin yerine getirilmesini talep ediyoruz.”
MA / Müjdat Can
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***