Avrupa Türk Gazeteciler Birliği (ATGB), Brüksel’de “Gazetecilik Suç Değildir” etkinliği düzenledi.
ATGB Başkanı Recai Aksu’nun Türkiye’deki basın özgürlüğü ihlallerine ve yeni sansür yasasına dikkat çektiği eylemde, “Gazetecilik suç değildir!”, “Özgür basın susturulamaz!”, “Türkiye’de sansüre son, gazetecilere özgürlük!”, “Türkiye’deki gazeteciler yalnız değildir!” pankartları açıldı.
Avrupa Parlamentosu’nu basın özgürlüğünü hedef alan AKP’ye karşı tutum olmaya çağıran Recai Aksu, “2002 yılından beri Avrupa çapında faaliyet gösteren ATGB olarak tüm dünyaya ‘Gazetecilik suç değildir’ diye haykırıyor, Türkiye’deki gazetecilerin yalnız olmadığını herkesin bilmesini istiyoruz. Türkiye’de medyanın hükümet kontrolüne girdiği, bağımsız ve özgür gazetecilerin yeni sansür yasasıyla susturulduğu bir ortamda bizler sessiz kalamaz, susamazdık. İktidarın Sansür Yasası’nın bizi durduramayacağını, mesleğimizi onurumuzla yapmaya devam edeceğimizin bir kez daha altını çizer ve Avrupa Parlamentosu’nu da halkın haber alma özgürlüğüne savaş açan AKP’ye karşı tavır almaya çağırırız.” dedi.
Toplantıya Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) Genel Sekreteri Ricardo Gutierrez de katıldı. Örgütünün temsil ettiği Avrupa’daki 300 bin gazeteci adına konuştuğunu vurgulayan Gutierrez, şunları söyledi:
“Avrupa’daki gazeteci camiasının Türkiye’deki gazetecileri unutmadığını söylemek için buradayım. 2015 yılından bu yana Türkiye’de 215 ciddi basın özgürlüğü ihlalini Avrupa Konseyi Gazeteciliği Koruma Platformu’na bildirdik. Bu, Avrupa’da en çok uyarının verildiği ülke: Rusya’dan daha fazla, Ukrayna’dan daha fazla. Türkiye’de gazeteci cinayetiyle ilgili 6 cezasızlık davası var. Türkiye’de şu anda cezaevinde 53 gazeteci var. Ve Ekim ayında, Erdoğan rejimi sözde dezenformasyon yasasını geçirerek sansürü yasallaştırdı. Türkiye, basın özgürlüğü konusunda dünyanın en baskıcı rejimlerinden biridir. Avrupa Birliği üye devletlerini bu baskıya suç ortağı olmayı bırakmaya çağırıyoruz. Avrupa’yı Türk rejimiyle işbirliğini durdurmaya çağırıyoruz. Ve Avrupa’dan Türkiye’deki gazetecilerin kaderini unutmamasını istiyoruz.”
Brüksel’de yaşayan sanatçılar Kenan Erer ve Taner Çatalpınar da gazetecilerle dayanışmak için etkinliğe katıldı ve parçalarını seslendirdi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***