– ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, çocuklarda görülen astım hastalığının yüzde 12.7’sinin kapalı alanda gazlı ocak kullanımıyla bağlantılı olduğu ortaya çıktı. Gazla yemek pişirme ile pasif sigara içiciliğinin sağlık üzerindeki etkilerini kıyaslayan araştırmadan çıkan bulgular, ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm’un da aralarında bulunduğu çok sayıda yetkilinin uzun süredir elektrikli ya da indüksiyonlu ocak kullanması yönündeki çağrılarını destekler nitelikte.
AĞIR SANAYİDEN BİLE KÖTÜ
Hanelerin yaklaşık yüzde 30’unun gazlı ocak kullandığı ABD’de, gaz endüstrisi uzun zamandır bu yöntemin ‘en temiz’ ve ‘en verimli’ yemek pişirme yöntemi olduğunu öne sürüyor. Ancak araştırmalar aksini gösteriyor. Daha önce yapılan araştırmalar da gazlı ocaklardan yayılan zehirli kimyasallar ve kanserojen maddelerin, açık havadaki araç trafiğinden ya da ağır sanayinin yarattığı kirlilikten birkaç kat daha kötü etki yarattığını ortaya koymuştu.
Son araştırmaya göre, gazlı ocakların yarattığı iç mekan kirliliği ve nitrojen dioksit gibi kirletici maddelerin salınımı nedeniyle her sekiz çocuktan biri gazlı ocak kullanılan bir evde bulunduğu için astıma yakalanıyor.
650 BİN ÇOCUK ASTIM OLMAYABİLİRDİ
Araştırmanın baş yazarı ve elektrifikasyon konusunda lobi faaliyeti yürüten Rewiring America’dan veri bilimci Talor Gruenwald, “Elde edilen bulgular, ABD’de yaklaşık 650 bin çocuğun gaz ocaklarına maruz kalmasalardı astım hastası olmayacakları” sonucunu ortaya koyduğunu söyledi. Gruenwald, pasif içicilikten kaynaklanan astım riskinin de benzer olduğunun altını çizerek “Gaz ile çalışan bir ocağı kullanmak, evinizde sigara içen birinin yaşamasına çok benzer” dedi.
ABD’DE BİR DÜZENLEME YAPILABİLİR
ABD’de milyonlarca hanede yerleşik hâle gelmiş gazlı ocakların yasaklanması olasılığı, geçen ay ABD Tüketici Ürün Güvenliği Kurumu üyesi Richard Trumka tarafından gündeme getirildi. Trumka, gazlı ocakların yarattığı kirliliğin ‘endişe verici’ olduğunu ve tüketim ürünleri için standartlar belirlemekle görevli kurumun bu yıl konuyla ilgili bir düzenlemeyi gündemine alabileceğini dile getirdi.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünya genelinde 262 milyon kişinin astım hastası olduğu tahmin ediliyor. Dünya genelinde her yıl yaklaşık 400 bin insanın astım nedeniyle hayatını kaybederken Türkiye’de de söz konusu hastalığın görülme sıklığı giderek artıyor. Son çalışmalar, Türkiye’de yaklaşık 4 milyon astım hastası bulunduğunu ortaya koymuştu. (DIŞ HABERLER)
ABD’de altı yaşındaki çocuk öğretmenini silahla ağır yaraladı
ABD Dışişleri ‘Turkey’ yerine ‘Türkiye’yi kullanacak
ABD’de kürtaj hapının eczanelerde satışı ilk kez onaylandı
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***