Seda TAŞKIN
ANKARA – Dün yapılan Altılı Masa’da gündemin en tartışmalı maddelerinden biri olan iktidarın başörtüsü teklifi ile ilgili somut karar alındı. CHP dışındaki partilerin, konunun referanduma gitmemesi için “evet” denilmesi yönündeki eğilimlerinin aksine, toplantıdan, aile ile ilgili düzenlemeleri içermeyen yeni bir başörtüsü teklifi hazırlanması kararı çıktı. Bu da, Altılı Masa toplantısından bir gün önce toplanan CHP MYK’sından Genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na CHP kurmaylarının “hayır” denilmesi yönündeki eğiliminin Altılı Masa’da da belli oranda karşılık gördüğü anlamına geliyor.
KILIÇDAROĞLU PARTİSİNİN ‘HAYIR’ TAVRINI ORTAKLARINA İLETTİ
Altılı Masa toplantısında yeni başörtüsü teklifi hazırlanması kararı çıksa da kulislere yansıyan bilgilere göre dokuz saat süren toplantı bu karar bazı itirazlar eşliğinde alındı.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bir gün önce partisinin MYK’sında netleşen “hayır” tutumunu masadaki diğer ortaklarına iletti. CHP’nin hayır demesinin en önemli nedeni, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu meseleyi bir seçim stratejisi olarak kullanacağını ve bunun üzerinden bir propaganda yapacağına dönük kanaat. Bu kanaati de beş lidere aktaran Kılıçdaroğlu’na İYİ Parti Genel başkanı Meral Akşener’den destek geldi.
AKŞENER’DEN KILIÇDAROĞLU’NA ‘AMA’LI DESTEK
’in edindiği bilgiye göre Akşener, partisinde farklı eğilimler olduğunu ifade etmekle beraber, CHP’ye hak verdiklerini ifade etti. Yani, İYİ Parti taslağa hayır denmesi konusunda CHP ile aynı zeminde buluştu. Masa’nın en güçlü iki partisinin bu uzlaşısına diğer partiler birebir katılmasa da kaygılarının ortak olduğunu söyleyerek destek verdi. Bu noktada Saadet Partisi’nin aslında taslağa “evet” demeye meyilli olduğu ancak partilerin açıkladığı gerekçeleri makul bularak ortak bir tavırdan yana tutum almayı kabul etti. Saadet Partisi’nin varılan mutabakata ek olarak seçimden sonra da konunun daha detaylı ele alınabileceğini önerdiği öğrenildi.
Kulislere yansıyan bilgilere göre Akşener Kılıçdaroğlu’na, yanında yer alacağını ancak bu meselede diğer partileri ikna etme konusunda işin kendisine düştüğünü söyledi. Akşener, Kılıçdaroğlu’na başörtüsü meselesinde çok kızgın olduğunu ancak ayrı bir tutum içine girmeyeceğini belirtti. Bu doğrultuda “Bu meseleyi sen başlattın, sen çöz” dedi.
KILIÇDAROĞLU DİĞER PARTİLERİ İKNA ETTİ
Başörtüsü konusunda ortak bir tutumun çıkmasında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu kilit bir rol üstlendi. Konuya dönük kaygıları dinleyen ve yanıtlayan CHP lider, uzun tartışmaların ardından masan ortak tutumun çıkmasını sağladı.
Masadan çıkan karar uyarınca altı parti ortak bir anayasa taslak metni hazırlayacak. Ancak hükümetin hazırladığı taslaktan farklı olarak partiler, sadece başörtüsü konusuna odaklanacak. Hükümet, başörtüsü anayasa taslağında anayasanın 24’üncü maddesinin yanında ailenin birliğine yönelik ek bir düzenleme de hazırlamış ve 41’inci maddeye, “Aile birliği kadın ile erkek arasında kurulur “cümlesini eklemişti. Altılı Masa ise aile konusunda bir değişiklik/ek öngörmüyor ve yalnızca başörtüsüne odaklanan bir taslak hazırlanması üzerinden çalışacak.
DÜZENLEME ŞUBAT AYINDA MECLİSE GELECEK
Üzerinde uzlaşılan başörtüsü konusunda yeni bir anayasa taslağı hazırlanması süreci, 6 Ocak’tan sonra başlamış oluyor. Merak edilen bir diğer konuysa bu çalışmanın ne zaman TBMM’ye geleceği. Edinilen bilgiye göre partiler metin üzerinde çalışmak için kolları sıvadı bile. Belirlenen çalışma temposu içerisinde 30 Ocak’taki Tanıtım Toplantısı’ndan kısa süre sonra, şubat ayı içinde taslağın meclise gelmesi planlanıyor.
Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***