Corona virüsü salgınına karşı mRNA bazlı bir aşı geliştiren ve Pfizer ile iş birliği yapan BioNtech’in kurucuları Özlem Türeci ve Uğur Şahin, Almanya’nın gündemine oturdu… Almanya’nın çok okunan gazetelerinden Bild, Almanya’nın yeni yetenekleri ve yükselen markaları ülkede tutmakta zorlandığını açıklarken, “Corona kahramanları bile ülkeyi terk ediyor” başlığıyla Berlin yönetimini eleştirdi.
Alman Bild gazetesi Türeci ve Şahin’i manşetlerine taşıyarak Alman hükümetini eleştirdi.
Türkiye’de de kullanılan corona virüsü aşısı geliştiren ve hem Almanya’nın gelirini artıran hem de kendi ceplerini dolduran bilim insanlarının kanser araştırmaları için operasyonlarını Mainz’ten İngiltere’ye taşıma kararı almasına dikkat çekildi. Bild’de yer alan haberde, “Eskiden ‘Made in Germany’ bir kalite işaretiydi fakat bu artık değişti ve giderek daha çok şirket fabrikalarını ve araştırmalarını yurt dışında yapıyor. Ya da tamamen gidiyor. Son örnek Alman corona devi BioNTech” denildi.
ÖZLEM TÜRECİ’DEN MESAJ VAR
BioNTech’in Alman bürokrasisi sebebiyle ülkeden ayrıldığına dikkat çekilirken, gazeteye konuşan 55 yaşındaki Özlem Türeci ise, “Almanya’daki siyasetçiler geçici çalışma şartları konusunda nihai karar vermeli” dedi.
Bayer ve BASF gibi şirketlerin de üretim yerlerini değiştirdiği belirtilirken bu şirketlerin ise Çin ve ABD’yi tercih ettiğine vurgu yapıldı.
Scholz: Rusya’ya aşırı bağımlılıktan ders aldık
Almanya’nın Rus gazı yerine tamamen LNG’ye geçmesi için üç yıl gerekiyor. Sistem değişikliği ve gerekli altyapının inşa edilmesi için ön görülen süre en az üç yıl alacak.
Bloomberg, Alman Ekonomi Bakanlığı’nın, Sol Partiden gelen parlemento önergelerine verdiği cevaba atıfta bulunarak, Almanya’nın Rus gazını tamamen LNG tedarikiyle değiştirmeye hazır olmasının en az üç yıl alacağını bildiriyor.
2026 yılına kadar Almanya 56 milyar metreküp ithalat için gerekli altyapıyı oluşturmayı hedefliyor. 2030 yılına kadar kapasitenin 76,5 milyar metreküpe ulaşması hedefleniyor.
Alman Federal Enerji ve Su İşleri Kurumu (BDEW) Aralık ayında yaptığı açıklamada, 2022’de Almanya’nın tüketimindeki Rus gazının payının bir yıl öncekine göre %55’ten %20’ye düştüğünü açıkladı. Bloomberg, Almanya’nın tüketimi azaltarak ve komşu Avrupa ülkeleri üzerinden LNG ithal ederek bu rakamlara ulaştı. Norveç ve Hollanda’dan gelen boru hatları yoluyla arz artırıldı ve Rus gazına bağımlılık azaltıldı.
Almanya Şansölyesi Olaf Scholz Ocak ayı ortasında bir röportajında Rusya’ya aşırı bağımlılıktan ders aldıklarını söyledi. Ona göre, şimdi hedef, Rus tedarikini ikame edecek kapasiteyi artırmak.
Fakat Sol Parti üyesi Christian Leie de başka bir problemi dile getirdi: önümüzdeki üç ila dört yıl içinde dünyada artan talebi karşılamak için yeterli LNG üretim kapasitesinin kalmacak olması. Dolayısıyla Almanya gaz için çılgın fiyatlar ödemeye devam edecek.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***