HABER MERKEZİ- Alman Federal Meclisi, Êzidîlere yönelik soykırımı kabul eden yasa tasarısını oy birliğiyle kabul etti.
Êzîdîlere yönelik DAİŞ çetelerinin işlediği katliamların soykırım olarak tanınması için hükümet partileri Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP), ana muhalefet partisi Hıristiyan Birlik Partileri’nin (CDU/CSU) ortaklaşa hazırladığı karar tasarısı için Federal Meclis’te özel bir oturum gerçekleşti.
Êzidî temsilcileri ve dini önderlerinin katıldığı oturumu yöneten Federal Meclis Başkan Yardımcısı Katrin Göring-Eckardt, Mecliste bulunan Êzidîleri selamladı. Daha sonra teker teker söz alan Federal Meclis’te grubu bulunan partilerin temsilciler, tasarıya desteklerine belirterek, “Böyle bir karar için Meclis geç bile kaldı” görüşünü dile getirdi. Sol Parti Grubu ise Êzidîleri kurtaran YPG’ye tasarıda verilmemesini eleştirdi ve Türk devletinin Şengal’e yönelik saldırılarının son bulmasını istedi.
‘ŞENGAL’İN GÜVENLİĞİ SAĞLANMALI’
Şengal’in güvenliği olmadığı için Êzidîlerin topraklarına dönemediğini belirten Yeşiller Partisi Parlamenteri Max Lucks, Türkiye ile İran’ın bölgeye yönelik saldırılarına dikkat çekti. Lucks, “Bu karar tasarımız Şengal’in güvenliğinin sağlanması açısından da önemli” diye konuştu. CDU/CSU Grubu adına konuşan Michael Brand “Bugünkü kararımızla soykırım tehdidi altında bulunan Êzidîlerle empati kuracağız” dedi.
DAİŞ çetelerinin 2 Ağustos 2014’te Êzidîlere yönelik başlattığı soykırımın hâlâ hafızalarda olduğunu belirten SPD Grubu adına konuşan Derya Türk-Nachbaur ise geçtiğimiz günlerde bir heyetle Irak’a yaptığı ziyaretteki izlenimlerini aktardı. Soykırımın üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen Êzidîlerin kamplarda tutulduğuna ve topraklarına dönemediğine dikkat çeken Türk-Nachbaur, Irak hükümetinin Êzidîlerin yaşadığı sorunlara acil çözüm bulmasını istedi.
DAİŞ’in işlediği insanlık suçlarının cezasız kalmaması gerektiğini ifade eden Türk-Nachbaur, “Az da olsa bugünkü kararımızla adaletin yerine gelmesini sağlayacağız. Gerçek bir adalet ise suçluların cezalandırılması, Êzidîlerin topraklarına dönerek özgürce yaşamasıyla gerçekleşecek. Bundan dolayı bugün alacağımız karar bir kilometre taşı olacak” diye konuştu.
‘DAİŞ ÇETELERİ CEZALANDIRILMALI’
AfD Grubu adına söz alan Martin Sichert ise Almanya’ya gelip iltica talebinde bulunan DAİŞ çetelerine yönelik yeterince soruşturma ve takibin gerçekleşmediğini ifade etti. Yeşiller Partisi’nin 2014’te DAİŞ çetelerinin destekleyen Türk devletine destek verdiğini belirten AfD’li Sichert, “Êzidîler 74 kez soykırımdan geçirildi, bizim yapmamız gereken onları 75. soykırımdan kurtarmaktır” dedi.
FDP Grubu adına konuşan Peter Heidt ise Federal Meclis’in bugün gündemine aldığı kararla, Êzidîlere yönelik gerçekleşen soykırım karşısında yıllardır sergilenen sessizliğe son verildiğini ifade etti. Parlamenter Heidt, Almanya’ya sığınan Êzidîlerin dışlanıp ötekileştirilmemesi için çalışmalar yürütülmesi gerektiğini belirtti.
DAĞDELEN: YPG’NİN ANILMAMASI KABUL EDİLEMEZ
Sol Parti Grubu adına söz alan Sevim Dağdelen ise “Bugün Federal Meclis için tarihi bir gündür. Bizler Sol Parti grubu olarak yıllardır Êzidîlere yönelik soykırımın tanınması için mücadele ettik. Fakat ne yazık ki hükümet partileri bizi tasarının dışında tuttu” diye konuştu. Irak ve Suriye’de insanlık suçu işleyen DAİŞ’in Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye tarafından desteklendiğini hatırlatan Dağdelen, devamla “Bu ülkelerin DAİŞ’e verdiği silahlar Almanya’dan gitti. Bundan dolayı bu katliamda Almanya da suç ortağı” dedi.
Hükümet partilerinin hazırladığı taslakta Êzidîleri soykırımdan kurtaran ve Şengal dağına ulaştırarak koruma altına YPG’nin adının anılmamasına tepki gösteren Sol Partili Dağdelen, “Peşmergeler Êzidîlerin silahlarını toplayıp Şengal’den kaçarken YPG Şengal’e ulaşarak Êzidîleri soykırımdan kurtardı. Ancak bu gerçeğe rağmen YPG’nin taslakta geçmemesi kabul edilemez” diye konuştu.
TÜRKİYE’YE ‘DUR DEYİN’ ÇAĞRISI
Sol Partili Dağdelen, Federal Alman Hükümeti’nin AKP-MHP iktidarına verdiği desteği ise sert sözlerle eleştirdi. Türk devletinin hâlâ Şengal’deki Êzidîleri bombaladığını kaydeden Dağdelen, oturumda bulunan Dışileri Bakanı Annelena Baerbock’ye “Sayın Baerbock, Şengal ve Êzidîlerin korunmasını istiyorsanız bir an önce Türk devletinin uluslararası hukuka aykırı olan saldırılarına dur demeniz gerekir” diye seslendi.
Daha sonra söz alan Baerbock ise Dağdelen’in sözlerine cevap vermedi. Êzidî soykırımdan ve DAİŞ çetelerinin elinden sağ kurtulup yaşadıklarını anlatan soykırım mağdurlarına teşekkür ederek konuşmasına başlayan Baerbock, şu hususları dile getirdi: “Bu kararın dışında bütün Alman toplumu da Êzidîlerin yaşadıklarını soykırım olarak kabul eder. Suçluların yargılanması ve soykırımın suçunun diğer kuşaklara geçmemesi için Uluslararası Savaş Suçluları Mahkemesi’nin harekete geçmesini sağlayacağız.”
Parti temsilcilerinin konuşmalarının ardından tasarı için oylamaya geçildi. Federal Meclis’te bulunan bütün parlamenterlerin destek verdiği tasarı oy birliğiyle kabul edildi.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***