–Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), 18 Haziran 2023 yapılacak olan cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimini öne çekmek için harekete geçti. AKP MYK toplantısında üç tarih üzerinde dururken, muhalefet 6 Nisan tarihi üzerinde duruyor.
Cumhur İttifakı bugüne kadar seçimlerin zamanında olacağını açıklarken, Bahçeli de dünkü grup toplantısında, “Cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimleri ister zamanında ister erkene alınsın biz iki seçeneğe hazırız. Seçim kararının alınabilmesi için ya 360 vekilin oyu ya da Cumhurbaşkanımızın Türkiye’yi seçime götürmesi lazımdır. İki yol da hukukidir” demesi dikkat çekti.
BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın haberine göre Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Pazartesi günü yapılan AKP MYK toplantısında, Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz, seçim hazırlıkları ve seçimin öne alınması halinde takvimin nasıl işleyeceğine ilişkin sunum yaptı.
Edinilen bilgiye göre, toplantıda ittifak sisteminde değişiklik de öngören yeni seçim yasasının yürürlüğe gireceği tarih de dikkat alınarak, 9-18 Haziran tarihleri arasına denk gelen pazar günlerine göre alternatif senaryolar masaya yatırıldı.
Toplantıda, Ramazan ayı olması ve 21-23 Nisan’ın da bayrama denk gelmesi nedeniyle, en erken 30 Nisan tarihi en geç de 28 Mayıs tarihleri tarihlerinde seçim yapılabileceği değerlendirmesi yapıldı. Erdoğan-Bahçeli görüşmesinde 30 Nisan tarihinde uzlaşma sağlandığı iddiaları kulislere yansımakla birlikte AKP MYK’de bazı üyeler, 30 Nisan’da seçimin yapılması halinde, kampanya dönemi büyük oranda Ramazan ayına denk geleceği için hem mitinglerde hem de sahada çalışma yapmakta zorlanılacağı görüşünü dile getirdi.
Yapılan toplantıda seçim tarihi olarak 30 Nisan, 7 Mayıs ve 14 Mayıs öne çıktı. Ancak bir karara varılmadı.
‘EN ELVERİŞLİ TARİHLER NE OLABİLİR, ONLAR DEĞERLENDİRİLDİ’
Konuyla ilgili üst düzey bir AKP’li, Ramazan ayında kampanya yürütmenin son derece zor olacağına işaret ederek, “Seçim tarihine ilişkin bir karar alınmadı, en elverişli tarihler ne olabilir, onlar değerlendirildi. Ama seçimlerin kesinlikle 30 Nisan’da yapılmayacağını söyleyebilirim” dedi.
‘SEÇİM KARARINI ERDOĞAN ALABİLİR’
Toplantıda seçim tarihi ile ilgili muhalefetin tutumu da değerlendirildi. CHP ve İYİ Parti’nin 6 Nisan’dan sonraki bir erken seçime “evet” demeyeceği yönündeki açıklamalar da dikkate alınarak, parlamentodan karar çıkmayabileceği değerlendirildi. HDP de diğer muhalefet partileri gibi 6 Nisan’dan sonraki bir erken seçim önerisine destek vermeyecek.
Parlamentonun seçim kararı alabilmesi için en az 360 milletvekilinin destek vermesi gerekiyor. Ancak AKP, MHP ve BBP’den oluşan Cumhur İttifakı’nın sandalye sayısı 334’te kaldığı için, erken seçim kararını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın alması gerekebilir.
CHP’DE BEKLENTİ 30 NİSAN
6 Nisan’dan sonraki bir tarihte seçim kararına parlamentoda destek vermeme kararı alan CHP kulislerinde ise seçim tarihine ilişkin beklenti 30 Nisan. Erdoğan ve Bahçeli’nin bu tarihte anlaştığı iddiasına dile getiren bazı üst düzey CHP’liler, AKP’nin “simge tarihleri sevdiğine” işaret ederek, 30 Nisan’da seçime gidilmesi halinde takvimin 28 Şubat’ta başlayacağına dikkat çekiyor.(Kaynak)
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***