DİYARBAKIR – Haziran ayında düzenlenen operasyonda gözaltına alınan ve daha sonra tutuklanan 15 gazeteci ve 1 büro çalışanı ile ilgili soruşturma altı ayı geride bıraktı.
Daha önce Anayasa Mahkemesi’ne başvuran avukatlar sonuç alınmaması haline Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) gitmeye hazırlanıyor.
Gazetecilerin tutukluluklarının altıncı ayı nedeniyle gazetecilerin üye olduğu Dicle Fırat Gazeteciler Derneği ile Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu üyeleri Adliye önünde bir eylem yaptı.
Ellerinde pankartlar ve tutuklu gazetecilerin fotoğraflarıyla adliye önünde toplanan grup, burada bir basın açıklaması yaptı.
Grup adına konuşan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu, altı aydır iddianame hazırlanmamasına tepki gösterdi. Müftüoğlu, iddianameye konulacak suç bulunmadığı için geciktirildiğini savundu.
Açıklamanın ardından VOA Türkçe’ye konuşan Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu Üyesi Roza Metina, iddianamenin hazırlanmamış olmasının hukuk ve insan hakları üzerinde tehdit oluşturduğunu söyledi.
Tutuklu gazetecilerin avukatı Resul Temur ise VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada Anayasa Mahkemesine yaptıkları başvurudan dört aydır sonuç alamadıklarını belirtti. Temur, AYM’ye tahliye talebiyle yaptıkları başvurudan sonuç alamamaları halinde AİHM’e başvuracaklarını vurguladı.
Ne olmuştu?
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın PKK yapılanmalarına yönelik yürüttüğü soruşturma kapsamında, 8 Haziran’da gözaltına alınan 20’si gazeteci, 2’si büro çalışanı, 22 kişiden 15 gazeteci ve 1 büro çalışanı, çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı. 6 aydır süren tutukluğa yapılan itirazlar reddedilirken, gazetecilerin avukatlarının Anayasa Mahkemesine yaptıkları başvurudan da henüz sonuç alınmadı.