Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanlığı, Covid-19’un en fazla can aldığı dönemlere ilişkin uzmanların tüm itirazlarına rağmen ölüm verilerini gizlemeyi sürdürüyor. Bu nedenle en fazla ölümün hangi kentler olduğu, ölüm nedenleri ve bebek ölümleri gibi birçok veriye ulaşılamıyor. BirGün 5 Aralık tarihinde Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden İçişleri Bakanlığı’na “Bu yıl ülke genelinde kaç kişi intihar ederek yaşamına son vermiştir?” sorusunu yöneltti.
TÜİK YİNE İKİ BAKANLIĞI SUÇLADI
TÜİK tarafından verilen yanıtta, İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı işaret edilerek, “CİMER başvurunuz ilgisi nedeni ile kurumumuza yönlendirilmiştir. Türkiye İstatistik Kurumu ölüm ve ölüm nedeni istatistiklerini, İçişleri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS) veri tabanında yer alan ölüm verisi, Sağlık Bakanlığı Ölüm Bildirim Sistemi’nden elde edilen ölüm nedeni verisi kayıtlarından derlemektedir” denildi. Ayrıca TÜİK’in yanıtında “‘Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistikleri, 2020’ haber bülteninin yayınlanması istatistiklerin elde edildiği Kurumlardaki idari kayıtlardaki çalışmaların henüz tamamlanmamış olması nedeniyle ertelenmiş, bu durum 23 Haziran 2021 tarihinde kamuoyuna duyurulmuştur.
Ulusal Veri Yayınlama Takvimine göre 24 Haziran 2022 tarihinde saat 10.00’da yayımlanması planlanan ‘Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistikleri, 2021’ haber bülteni ise, istatistiklerin elde edildiği kurumların idari kayıtlarındaki çalışmaların devam etmesi nedeniyle ertelenmiştir” ifadeleri kullanıldı.
BAKAN KOCA DA TOPU TÜİK’E ATMIŞTI
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise, daha önce yaptığı açıklamada verilerin açıklanmamasıyla ilgili sorumluluğu TÜİK’e atmıştı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Bakanlığının 2022 yılı bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Koca, 2020’deki ölüm verilerinin açıklanmaması hakkındaki soruya, “O, TÜİK’in sorunu, açıkladığında hepimiz göreceğiz” diye yanıt vermişti. Koronavirüs geçirenlerde hastalığın bıraktığı hasarlardan dolayı, gelecek 3 yıl boyunca mevcut ölümlerin 3-4 katı kadar kayıp beklendiğini belirten Koca, “TÜİK açıkladığında en az 2 hatta 3 kat olduğunu göreceğiz. Covid-19’un yıkıcı etkisi basit değildi, çok büyüktü” ifadelerini kullanmıştı. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı vaka ve ölüm verileri, Covid-19 salgı başladığından beri büyük tartışma konusu oldu. Uzmanlar, defalarca bakanlığın salgına dair verileri gizlediğini vurguladı. Bu nedenle TÜİK’in açıklayacağı ölüm istatistikleri, salgının gerçek can kaybı boyutunu göstermesi bakımından önemli bir veri olacak.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***