Görevden alındıktan sonra yerine kayyum atanan eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı hakkında verilen, 9 yıl 4 ay 15 günlük hapis cezası, Yargıtay tarafından bozuldu. Yargıtay, Mızraklı hakkındaki kararın, eksik incelemelere ve yetersiz gerekçelere dayandığını belirterek yeniden yargılanmasına karar verdi.
2019 yılında görevden alındıktan sonra hakkında dava açılan dönemin Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı’ya, Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “örgüt üyesi olmak” suçundan, 9 yıl 4 ay 15 gün hapis ceza verildi.
Mızraklı’nın avukatları kararı önce İstinaf Mahkemesine ardından da Yargıtay’a taşıdı. Yargıtay 3. Ceza Dairesi yerel mahkemenin bu kararını, 33 ay sonra bozdu. Yargıtay yerel mahkemenin mahkûmiyet kararını, eksik incelemelere ve yetersiz gerekçelere dayanması nedeniyle bozdu.
Yüksek mahkeme bundan sonra kararı, dosya ile Başsavcılığa gönderecek. Başsavcılık da Mızraklı’nın yeniden yargılanması için dosyayı yerel mahkemeye gönderecek.
Göreve dönme yolu açılıyor mu?
Yargıtay bozma kararıyla birlikte Mızraklı’nın tutukluluk halinin devamını da kararlaştırdı. Mızraklı’nın avukatlarından Muhsin Bilal, bunun çelişki olduğunu savundu. Kararı VOA Türkçe’ye değerlendiren Bilal, davanın siyasi saiklerle açıldığını söyledi. Mızraklı’nın hukuki dayanağı olmayan bir yargılamayla mahkûm edildiğini savunan Bilal, bozma kararının yanında tahliye kararının da verilmesi gerektiğini söyledi. Yeniden yargılama başladığında tahliye talebinde bulunacaklarını ifade eden Bilal, “Bozma kararının arkasından tahliye kararının çıkması lazımdı. Mahkûmiyet verilen gerekçeler geçersiz kalıyor ama buna tutarlı ve uygun olacak şekilde tahliye kararı vermek yerine tutukluluk halinin devamına karar veriyorsun. Burada çelişki var. Dosyanın Diyarbakır’a gelmesini bekliyoruz, tahliye talebinde bulunacağız” dedi.
Bilal’e göre Mızraklı hakkında beraat kararı verilmesi halinde, göreve dönmesinin yolu da açılacak. Mızraklı’nın politik bir kararla görevden alındığını savunan Bilal şunları söyledi: “Selçuk Mızraklı’nın görevden alınmasını gerektiren hiçbir makul sebep yoktur. Bu tamamıyla politik bir tasarruftu, hukuka dayanmıyordu ama bir dayanak bulmaları gerekiyordu. Selçuk Mızraklı’nın başına gelenler, Büyükşehir Belediye Başkanı olmasıyla alakalıdır. Bu gerçeği görmemiz lazım. Selçuk Mızraklı Büyükşehir Belediye Başkanı olmasaydı bütün bunlar başına gelir miydi? Asla gelmeyecektir bunu kabul etmek lazım. Beraat etmesi hukuken zorunlu. Beraat ederse göreve dönmesi için gerekli zemin oluşur”
Mızraklı’dan ilk tepki
Kararı avukatlarının kullandığı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla değerlendiren Mızraklı, “Yargıtay hakkımdaki kararı bozmuş. Benim ve benim gibi insanların hayatlarından gasp edilenler ne tazmin edilebilir ne bağışlanabilir. Asıl ağır hesabı bu kumpas davalarını kayyımlara gerekçe yapıp halk iradesini gasp edenler verecekler” dedi.
Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da kararı ‘devran dönüyor’ şeklinde yorumladı. Demirtaş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Hücre arkadaşım Dr. Selçuk Mızraklı’ya kumpasla verilen ceza Yargıtay’da bozuldu. Ne yazık ki henüz tahliye kararı verilmedi. Diyarbakır’ın iradesini çalanlar, Selçuk Hoca’nın ve binlerce tutsağın özgürlüğünü alanlar hukuk önünde hesap verecek. Merak etmeyin, devran dönüyor.”
Ne olmuştu?
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atandıktan sonra, 31 Mart 2019’da yapılan, ilk yerel seçimlerde başkanlık koltuğuna oturan Selçuk Mızraklı, uzun süre mazbatasını alamadı. 16 Nisan’da mazbatasını alarak göreve başlayan Mızraklı, sadece dört ay görevde kalabildi. Mızraklı, 19 Ağustos 2019’da, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye Başkanları ile birlikte, İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alındı. Haklarında yürütülen terör soruşturmaları nedeniyle görevden alınan belediye başkanlarının yerlerine valiler görevlendirildi.
Mızraklı, hakkındaki soruşturma gerekçe gösterilerek 21 Ekim’de gözaltına alındı. Çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanan Mızraklı, Kayseri cezaevine gönderildi. Hakkında “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açılan Mızraklı’ya, 9 yıl 4 ay 15 gün hapis ceza verildi. Adalet Bakanlığı, bu yılın başında Mızraklı’yı Edirne Cezaevi’ne sevk ederek, Demirtaş’la aynı koğuşa koydu.