– Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Sivil Toplum ve İnsan Haklarını Geliştirme Konseyi Toplantısı’nda yaptığı konuşmada Rusya ordusunun daha uzun süre Ukrayna’daki savaşı sürdüreceğini söyledi.
Putin dokuz aydan fazladır devam eden savaş için “Özel askeri operasyonun süreci elbette uzun olabilir. Yeni toprakların ortaya çıkması Rusya için önemli bir sonuç ve ciddi bir mesele” ifadelerini kullandı.
‘EK SEFERBERLİK HAKKINDA KONUŞMAK ANLAMSIZ’
“Her şeyden önce elbette barışçıl yollara ağırlık vereceğiz. Ama geriye hiçbir şey kalmaz ise elimizdeki tüm imkanlarla kendimizi savunacağız” diyen Putin ek seferberlik önlemleri hakkında konuşmanın anlamsız olduğunu da söyleyerek, bugün böyle bir şeye devletin ve savunma bakanlığının ihtiyacı olmadığını kaydetti.
Rusya’da 300 bin yedek askerden 150 bini eylül ve ekim aylarında silah altına alınmıştı. Bunların 77 bini Ukrayna’da savaşmaya gönderilmişti. Geri kalan 150 bini ise hala eğitim merkezlerinde tutuluyor.
Rusya, 24 Şubat’ta Ukrayna’nın doğu bölgelerine yönelik “özel askeri operasyon” adı altında askeri saldırı başlatmış ancak daha önce açıkladığının aksine operasyon Donbas ve Lugansk gibi doğu bölgeleriyle sınırlı kalmamıştı.
Ukrayna’nın başkenti Kiev ve en batıdaki kenti Lviv dahil neredeyse bütün kentler bombalanmış, binlerce kişi hayatını kaybetmiş, milyonlarcası ise ülkeden ayrılmak zorunda kalmıştı. Türkiye dahil Batı ülkelerinin askeri destek sağladığı Ukrayna Rusya’nın saldırılarını “işgal” olarak tanımlarken Moskova, Ukrayna’nın doğusundaki dört bölgenin Rusya’ya bağlandığın duyurmuştu. Batı silahlarıyla donatılan Ukrayna ordusu Rusya’nın bazı cephelerde çekilmesini sağlamıştı.
‘NÜKLEER SİLAHI JİLET GİBİ SALLAMAYACAĞIZ’
Putin konuşmasında Rusya’nın nükleer silahları ilk kullanan olmayacağını da söyledi ancak nükleer savaş riskinin arttığını vurguladı.
“Nükleer savaş tehdidi büyüyor. Rusya (nükleeri) ilk kullanmayacak, ilk kullanmayacaksa ikinci de olmayacak. Çünkü nükleer silahın topraklarımıza yönelik kullanılması imkanları çok sınırlıdır. Buna rağmen, savunma araçlarının kullanılması ile ilgili stratejimiz, saldırıya karşı yanıt verme etrafında kuruludur” dedi.
Sözlerini “Biz çıldırmadık, nükleer silahların ne olduğunun farkındayız” diye sürdüren Putin “Bu araçlara, diğer tüm nükleer sahibi ülkelerden daha gelişmiş ve modern biçimde sahibiz. Ama bu silahı bir jilet gibi sallayarak dünya çapında koşma niyetinde değiliz” ifadelerini kullandı.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz da perşembe günü yayımlanan bir röportajında uluslararası baskı nedeniyle Putin’in nükleer silah kullanma riskinin azaldığını savunmuştu. (DIŞ HABERLER)
Soğuk Savaş sonrası bir ilk: ABD nükleer silah taşıyabilen hayalet uçağını tanıttı
Lavrov: ABD ve NATO, Ukrayna savaşının doğrudan katılımcısı
Rusya’dan ABD’ye Ukrayna uyarısı: ‘Risk büyüyor’
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***