RIHA – Firari sanıklar açısından devam eden Pirsûs Katliamı davasında konuşan Riha Baro Başkanı Abdullah Öncel, Ahmet Davutoğlu’nun “Konuşursam yer yerinden oynar” beyanını hatırlatarak, “Ahmet Davutoğlu’nu getirin yer yerinden oynasın” dedi.
Riha’nin Pirsûs (Suruç) ilçesi Amara Kültür Merkezi’nde 20 Temmuz 2015 tarihinde Kobanê’deki çocuklara oyuncak götürmek amacıyla bir araya gelenlere yönelik DAİŞ’in gerçekleştirdiği canlı bomba saldırısında 33 kişinin katledilmesine ilişkin firari sanıklar Deniz Büyükçelebi ve İlhami Balı yönünden devam eden davanın 3’üncü duruşması, Urfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Urfa T Tipi Cezaevi kampüsünde yapılan duruşmaya, Suruç Aileleri İnisiyatifi üyeleri, katliamda yaralı olarak kurtulanlar, Suruç İçin Adalet Platformu üyesi avukatlar, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Riha Milletvekili Ayşe Sürücü, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD) Riha ve Semsûr şubeleri, Türkiye Barolar Birliği (TBB) yöneticileri, çevre illerin baro üyeleri ile çok sayıda kişi katıldı.
Duruşma Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) bağlantısı sorunu nedeniyle 2 saat gecikmeli başladı. SEGBİS nedeniyle duruşmada dinlenmesi gereken tanıkların sonraki duruşmada dinlenmesine karar verildi.
TBB’DEN MÜDAHİL OLMA TALEBİ
Duruşmada ilk olarak TBB yöneticisi Ali Bayram, hukukun üstünlüğü ve insan haklarını savunmak için Pirsûs katliamına TBB adına müdahil olma talebinde bulundu. Yine Sêrt ve Semsûr baroları da müdahillik talebinde bulundu.
‘KATİLLER DEĞİL BİZ YARGILANIYORUZ’
Ardından Pirsûs ailelerinden Sultan Yıldız, üzerlerinde baskı olduğunu, mahkemelerde suçluların yargılanmasını istediklerini söyledi. Yıldız, “Ama İlhami Balı geziyordu. Mahkemeye getirilip yargılaması yapılmadı. Ne tutuklandı, ne bir şey yapıldı. Önceki mahkeme de DAİŞ üyesini getirip yargıladılar. Mağdur olmamıza rağmen bu mahkemede söylediğimiz kelimeler yüzünden yargılanıyoruz. Önceki beyanlarımı tekrar ediyorum” dedi.
‘ADALET TALEBİNİ SAVUNACAĞIZ’
Katliamda yaşamını yitiren Çağdaş Aydın’ın babası Feti Aydın, yargılamanın 8’inci yılına girdiğini, dosyadaki 5 saatlik kamera görüntülerinin ortaya çıkmasını istediklerini söyledi. “Abdullah Ömer Arslan denen katilin olay esnasında fotoğraf çekmesi, sonrası motoruyla yakalanmasına rağmen, motorunda DAİŞ bayrakları olmasına rağmen bunu kim dışarı çıkardı?” diye soran Aydın, şöyle devam etti: “Neden karşımızda bir katil yok. Biz mi hep yargılanacağız. Çoğu aileler mahkemeye boş sandalye olduğu için gelemiyor. Adalet talebini savunmaktan vazgeçmeyeceğiz. Bu adalet talebinin yerine getirilmesini istiyoruz” diye konuştu.
ŞİKAYETÇİ OLDU
Katliamda yaralanan Çağla Seven, dosyada önlerine 5 isim getirildiğini ve bundan sadece Yakup Şahin’e ceza verildiğini söyledi. Seven, “Yakup Şahin’in nasıl yardım ettiğini bilmiyoruz. Kamu görevlilerinin yardım edip etmediğini bilmiyoruz. Bu dosyada hiç kolluk görevlisi yargılanmadı. Bu ülkede 2017 Haziran ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın El Kaide üyesinin alnını öptüğü bir fotoğraf var. Önümüzdeki 5 ismi sağdan sola sayıyoruz. Teknik takibi olan İlhami Balı neden firari. Burada biz anmamızı yapmaya gittiğimiz yerlerde kaç defa gözaltına alındık. Bu insanlar ellerini kollarını sallayarak, teknik takipte iken sınırları geçip bomba patlatıldı. İlhami Balı’nın firari olması, Gaziantep yapılanmasının ne olduğunu bilmiyoruz. Siyasi sorumlular yargılanmadan bu dosyalar aydınlığa çıkmaz. Teknik takibin gerekliliğini yerine getirmeyen görevliler, emniyet müdürlüğü bunların hepsinden şikayetçiyim. Katillere ulaşmanın tek yolu da bu şekildedir” dedi.
‘7 SENEDİR BİR İLERLEME YOK’
Çocuğunu yitiren Suruç ailelerinden Mehmet Özkan ise, “Biz gördük kimse evlat acısı görmesin. Çok mağduruz. Bu mağduriyete rağmen adaleti burada görmüyoruz. Adalet varsa burada vardır dedik. 7 sene bitti, 8 senedir hiçbir ilerleme olmadı” şeklinde konuştu.
‘NE MALUM TAKSİM PATLAMASINI İLHAMİ BALI YAPMADI? ‘
İlhami Balı’nın halen vazife başında olduğunu söyleyen Özkan, “Ne malum Taksim’deki olayda onun parmağı yok. Bu devlet niye onu bulamıyor. Davutoğlu ‘Ben Suruç olayını konuşsam kimse kimsenin yüzüne bakamaz’ dedi. O, neden bu duruşmaya getirilmiyor. Abdullah Ömer Arslan, Yakup Şahin’e yardım etti, motorunda DAİŞ bayrağı vardı, ifadesinde çelişki vardı neden yakalanamıyor. Bugün İlhami Balı yakalanmazsa, Davutoğlu gelip ifade vermezse Türkiye’deki bu katliamlar hep devam edecektir. Biz adalet istiyoruz” ifadelerinde bulundu.
Katliamda yaşamını yitiren Veysel Özdemir’in annesi Rabia Özdemir ise, “Adalet yerini bulsun istiyoruz. Mezar taşımıza zarar vermişler. Önceki taleplerimi tekrar ederek adalet talebinde bulunuyorum” dedi.
Ardından söz alan aileler ve katliam yaralıları da, Davutoğlu’nun dinlenmesi ve faillerin ortaya çıkarılmasını istedi.
Sonrasında söz alan Avukat Sezin Uçar, “Yıllardır iğne ile kuyu kazıyoruz. Katliam faillerini yargı önüne çıkarmak için süreç yavaş ilerliyor. Aileler ne kadar zorluklarla karşılaştıklarını anlattılar” dedi.
TALEPLER
Ardından Uçar, taleplerini sıraladı. Uçar, dinlenmesine karar verilen Fadile Güleş ve Halil İbrahim Yoldaş bakımından zorla getirilme kararı verilmesini, Şükrü Yoldaş ve Ayşenur İnce’nin de bağlantılarından dolayı tanık olarak dinlenilmesini talep etti. Hakkında diğer Pirsûs Katliamı davasında tutuklama kararı verilen Yakup Şahin’inde bu dosyada tekrar dinlenilmesini isteyen Uçar, firari İlhami Balı’nın kız kardeşinin de dinlenilmesini de istedi.
ÇELİŞKİLER
Avukat Serdil İzol, geçen celse İlhami Balı’nın Konya Cihanbeyli’de tedavi gördüğü hastanedeki kayıtlarına yanıt verildiğini, Sağlık Bakanlığı tarafından verilen yanıtlarda çelişkili evrakların tekrardan sağlık kurumuna sorulmasını istedi. Ankara Gar Katliamı ile Pirsûs Katliamı arasındaki belgelerde İlhami Balı’nın kayıtlarının çelişkili olduğunu söyleyen İzol, bunun giderilmesini istedi.
Avukat Sevda Çelik Özbingöl, dosyada bugüne kadar etkin bir soruşturma yürütülmediğini ifade etti. Resmi kurumlar tarafından verilen çelişkili bilgilere değinen Özbingöl, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişiliği tarafından hazırlanan Suruç dava belgelerinin dosyaya konulması için istenmesini talep etti. Özbingöl, “Biz intikam peşinde değiliz, adalet arıyoruz. Her türlü katkıyı sunmak doğrultusunda da mahkemenizin katkısı ile adalete ulaşılmasının hızlanacağının bilinmesini istiyorum” dedi.
‘DAVUTOĞLU’NU GETİRİN YER YERİNDEN OYNASIN’
Riha Baro Başkanı Abdullah Öncel ise, Ahmet Davutoğlu’nun “Konuşursam yer yerinden oynar” beyanını hatırlatarak, “Ahmet Davutoğlu’nu getirin yer yerinden oynasın. Bu tür katliamlar ülkede yaşanmasın. Maddi gerçeğin ortaya çıkarılması için mücadele ediyorsak sizde buna katkı sunun. Davutoğlu’nu getirin” dedi.
‘ADALET SAĞLANSIN’
İHD Riha Şube Eşbaşkanı Mustafa Vefa ise, “Bu dosyada adaletin sağlanmasını talep ediyoruz. Dönem dönem siyasal iktidarlar bazı katliamları işlevsel olarak görür, fakat 33 kişinin katledildiği katliamda 2 çift laf bile etmemiştir. Bu dosyada en dipten en üste kadar olanlar yargılanırsa kimse bunu kolay kolay yapamaz” diye konuştu.
Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, TBB ve Sêrt ile Semsûr barolarının müdahillik talepleri ile Ahmet Davutoğlu’nun dinlenmesi talebini reddederek, duruşmayı 23 Mart’a erteledi.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***