– Özbekistan Sağlık Bakanlığı çarşamba günü Hindistan’daki Marion Biotech şirketinin ürettiği “Dok-1 Max” öksürük şurubundan ülke genelinde 18 çocuğun öldüğünü duyurdu.
Bakanlık şurubun zehirli bir madde olan “etilen glikol” içerdiğini ve çocuklara ya ebeveynleri tarafından soğuk algınlığı önleyici bir ilaç zannedilerek ya da eczacıların tavsiyesi üzerine standart dozdan daha yüksek dozlarda verildiğini söyledi.
Söz konusu şurubu ülkeye ithal eden Kuramax Medikal ve bu ilacın ülkede kullanılmasına izin veren “İlaç Standardizasyon Bilimsel Merkezi” yetkilileri hakkında soruşturma açıldığı belirtilen açıklamada, yedi şüphelinin gözaltına alındığı duyuruldu. Doc-1 Max tabletleri ve şurupları da ülkedeki tüm eczanelerden geri çekildi. Söz konusu şurubun ülkede 2012 yılından beri satıldığının açıklanması dikkat çekti.
HİNDİSTANLI ŞİRKET ŞURUBUN ÜRETİMİNİ DURDURDU
Hindistan’ın ilaç düzenleyicisi kuruluşu ise perşembe günü yaptığı açıklamada, Marion Biotech’in üretim tesisini denetlediğini ve şirketin öksürük şurubunun Özbekistan’da 18 çocuğun ölümüyle bağlantılı olduğunun açıklanmasının ardından konuyu soruşturduğunu duyurdu. Marion Biotech’ten yasal bir temsilci, firmanın ölümlerden pişmanlık duyduğunu ve Dok-1 Max şurubunun üretimini durdurduğunu söyledi.
Hindistan Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da ilaç düzenleyici kurumun Uttar Pradeş eyaletindeki şirketin tesisini incelediğini ve Özbekistan’daki muadili ile 27 Aralık’tan itibaren düzenli temas halinde olduğunu açıkladı. Bakanlık, “Öksürük şurubu örnekleri üretim tesislerinden alındı ve test için Chandigarh Bölgesel İlaç Test Laboratuvarı’na gönderildi” dedi.
GAMBİYA’DA DA HİNDİSTAN MENŞELİ ŞURUPTAN EN AZ 66 ÇOCUK ÖLMÜŞTÜ
Son olay Afrika ülkesi Gambiya’da en az 66 çocuğun böbrek yetmezliği nedeniyle ölümünün Yeni Delhi merkezli Maiden Pharmaceuticals Ltd. tarafından üretilen öksürük ve soğuk algınlığı şuruplarıyla ilişkilendirilmesinin ardından yaşandı .Ancak Hindistan hükümeti ve Maiden Pharmaceuticals Ltd. o zamandan beri iddiaları yalanlıyor. Hindistan ‘dünyanın eczanesi’ olarak biliniyor ve son on yılda ilaç ihracatını ikiye katlayarak geçen mali yılda 24,5 milyar dolara ulaştı. (DIŞ HABERLER)
Gambiya’da Hindistan yapımı öksürük şurupları 66 çocuğu öldürdü
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***