– Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), ekim ayı enflasyon verilerini açıkladı. Rapora göre, OECD ülkeleri arasında ortalama gıda enflasyonu eylülde yüzde 15,3 iken ekimde yüzde 16,1’e yükseldi. Böylelikle OECD’nin gıda enflasyonu Mayıs 1974’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış oldu.
Türkiye ise OECD ülkeleri arasında yüzde 99 gıda enflasyonuyla açık ara ilk sırada yer aldı. Gıda enflasyonunda Türkiye’yi yüzde 42,9’la Macaristan ve yüzde 33,7’yle Litvanya izledi.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ekim ayı için yüzde 99,05 olarak açıkladığı gıda enflasyonu kasımda yüzde 102,55 olmuştu.
ORTALAMA ENFLASYON YÜZDE 10,7
OECD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile ölçülen yıllık enflasyon ise ekimde yüzde 10,7’ye yükseldi. 38 OECD ülkesinin 18’inde çift haneli enflasyon görülürken, en yüksek oranlar Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya ve Türkiye’de olarak sıralandı. Gıda ve enerji hariç olarak hesaplanan çekirdek enflasyon yıllık yüzde 7,6 olarak ölçüldü.
OECD dışında yıllık enflasyon Arjantin’de yükseldi, Çin, Brezilya, Hindistan ve Endonezya’da düştü, Suudi Arabistan ve Güney Afrika’da ise sabit kaldı.
ENERJİ FİYATLARI GERİLEDİ
Eylülde yüzde 28,8 olan enerji fiyatları artışı ekimde yüzde 28,1’e geriledi. Enerji fiyatlarındaki artış 35 OECD ülkesinde yüzde 10’un, 13 OECD ülkesinde ise yüzde 30’un üzerinde kaldı.
Euro bölgesinde, Uyumlaştırılmış Tüketici Fiyatları Endeksi (HICP) ile ölçülen yıllık enflasyon, ekim ayında yüzde 10,6’ya yükseldi. G20’de ise yıllık enflasyon ekimde yüzde 9,5 ile sabit kaldı.
G7’de yıllık enflasyon, ekimde 0,1 puanlık artışla 7,8’e yükseldi. G7 ekonomileri arasında enflasyon ABD’de düşmeye devam ederken, Kanada’da sabit kaldı, geri kalan ülkelerde ise yükseldi. En büyük artış yüzde 3 ile İtalya’da kaydedildi. (EKONOMİ SERVİSİ)
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***