– 2022 Nobel Barış Ödülü’nü kazananlar için Norveç’in başkenti Oslo’daki belediye binasında ödül töreni yapıldı.
Nobel Barış Ödülü bu sene Belaruslu insan hakları savunucusu Ales Bialiatski, Rusya’da Yüksek Mahkeme tarafından kapatılan Memorial örgütü ve Ukrayna merkezli insan hakları kuruluşu Sivil Özgürlükler Merkezi’ne verilmişti.
Törende mahkemesi görülmeden gözaltında tutulan eşi Belaruslu insan hakları savunucusu Bialiatski’nin ödülünü alan ve onun sözlerini aktaran Natallia Pinchuk “Rusya’nın Belarus’a yaptığı gibi Ukrayna’yı da bağımlı bir diktatörlük haline getirmeye çalıştığını” söyledi.
Pinchuk, Bialiatski’nin ödülünü “yurttaşlık haklarını savunmak için ayağa kalkıp sokaklarda ve internette eyleme geçen milyonlarca Belarus vatandaşına” atfettiğini de açıkladı.
Eşiyle Nobel Barış Ödülü’nü kazandığı Ekim ayından beri sadece bir kez cezaevinde görüştüğünü söyleyen Pinçuk, Bialiatski’nin “Rusya ve (Devlet Başkanı) Putin’e nasıl bir Ukrayna’nın yakışacağını tam olarak biliyorum – bağımlı bir diktatörlük. Aynı, ezilen insanların sesinin yok sayıldığı ve dikkate alınmadığı günümüzün Belarus’u gibi” dediğini de aktardı.
NE OLMUŞTU?
Belarus’ta 9 Ağustos 2020’de yapılan Cumhurbaşkanı seçimlerini ülkeyi 29 yıldır yöneten mevcut Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko’nun kazandığı açıklanmış, ancak muhalefet, “seçimlere hile karıştırıldığı” ve seçim komisyonunun Lukaşenko yanlısı tavır aldığı gerekçesiyle sonuçları tanımadığını duyurmuştu.
Ülkede günlerce süren eylemlere hükümet güçleri çok sert müdahale etmiş, binlerce kişi gözaltına alınmıştı. 60 yaşındaki Bialiatski ve diğer hak savunucuları da Lukaşenko’nun muhalif sesleri sindirme kampanyası kapsamında 2022 yılının temmuz ayında gözaltına alınmıştı.
GÖAZLATINDA NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ ALAN DÖRDÜNCÜ KİŞİ
Mahkemesi hala yapılmayan Bialiatski gözaltındayken Nobel Barış Ödülü’nü alan dördüncü kişi olmuştu. 1935’te Almanya’dan Carl von Ossietzky, 2010’da Çin’den Liu Xiaobo ve 1991’de ev hapsinde olan Myanmar’dan Aung San Suu Kyi ödülü gözaltında kazanmıştı.
Belarus ve Rusya resmi olarak bir “birlik devletinin” parçası ve ekonomik ve askeri açıdan yakın müttefik. Lukaşenko’nun Moskova’ya bağımlılığı, Rusya’nın tartışmalı 2020 seçimlerini izleyen Belarus’taki protestoları bastırmaya yardım etmesiyle derinleşmişti.
Belarus daha önce Ukrayna’daki savaşa girmeyeceğini açıklasa da Rusya perşembe günü, birliklerinin Belarus’ta taktik tatbikatlara katıldığını duyurdu. Açıklama Moskova’nın müttefikine savaşa daha fazla dahil olması için baskı yaptığı endişesine de yol açtı. (DIŞ HABERLER)
2022 Nobel Barış Ödülü’nün sahipleri kimdir?
Nobel Komitesi Moskova’yı kızdıracak: Barış Ödülü üç Rusya karşıtına gitti
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***