Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 5 bin 199 sayılı kanun ile uygulamaya konan evcil hayvanlara mikroçip takılarak kayıt altına alınması zorunluluğunun süresi 31 Aralık 2022’de doluyor. 31 Aralık’a kadar evcil hayvanlarına mikroçip taktırmayan hayvan sahipleri bin 634 TL ödemek zorunda kalırken, bu tutar yılbaşından sonra hayvan başına 3 bin 469 TL olacak.
Gerçek Gündem’e konuşan Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Murat Arslan, 31 Aralık’a kadar sistemde kayıtlı olan tüm hayvanların mikroçiplenmesinin imkânsız olduğunu ve kanun değişikliğinin yapılması gerektiğini söyledi.
“ŞU ANDA AYDA 150-200 BİN MİKROÇİPE İHTİYAÇ VAR”
Murat Arslan, mikroçip tedarik sorununun yurt dışından çip getirtilerek büyük oranda çözüldüğünü belirterek, 31 Aralık’a kadar tüm hayvanların mikroçiplenmesinin mümkün olamayacağını ve bu mikroçip işleminin yetişmeyeceğini söyledi:
“Önceden 20-30 bin tedarik yapılıyordu ama son ana bırakıldığı için bu sayı 150-200 bine kadar çıktı. Şu anda ayda 150-200 bin mikroçipe ihtiyaç var. Dolayısıyla tedarik sorunu yaşanıyor ama özellikle mikroçipte bu sorun çözüldü sayılır. Bu hafta veya önümüzdeki hafta itibariyle büyük oranda karşılanacak ve mikroçip sıkıntısı çözülmüş olacak. Bu sorun yurt dışından ve Türk Veteriner Hekimleri Birliği tarafından mümkün olan en yüksek sayıda mikroçip getirtilerek çözüldü.”
“31 ARALIK’A KADAR YETİŞMESİ MÜMKÜN DEĞİL”
Arslan, sisteme bugüne kadar kayıt edilen hayvan sayısının 922 bin civarında olduğunu belirterek, hayvanların sadece yüzde 20’sine mikroçip uygulamasının yapıldığını ve bu işlemin 31 Aralık’a kadar yetişmesinin mümkün olmadığını ifade etti:
“Asıl önemli nokta 10 gün içinde hayvanların hepsine mikroçip takılmasının imkânsız olduğu. Bu sabah sayıları aldım. Şu ana kadar sisteme kaydedilen kedi ve köpek olmak üzere 922 bin civarında hayvan var. 10 gün içinde ortalama 4-5 bin hayvana daha dijital kimliklendirme yapılmış olacak. Bu süre içerisinde kalan bütün hayvanların mikroçiplenmesi mümkün değil.”
“SÜRE EN AZ BİR YIL UZATILMALI”
31 Aralık’a kadar hayvanlara yapılan mikroçip uygulamasının yetişmeyeceğini ve amacına da ulaşmayacağını söyleyen Arslan, sürenin en az 1 yıl uzatılması gerektiğini ifade etti:
“Süre 31 Aralık 2022’ye kadar olmamalı, en az 1 yıl uzatılmalı. Uzatma için kanun değişikliğine ihtiyaç var. Bunun için başka formüller de var, Bakanlık bu formülleri devreye sokmalı.”
“BAKANLIK ACİL ÇÖZÜM BULMALI”
Arslan, mikroçip uygulamasının yetişmeyeceğini belirterek, Bakanlığın acil bir çözüm bulması gerektiğini söyledi:
“Bu kadar kısa sürede tüm hayvanların çiplenmesine imkân yok. Kanun değişikliği gerekiyor. Kanun değişikliği yapılarak sürenin uzatılması lazım. Bakanlığın buna acil bir çözüm bulması gerekiyor. “
“SÜRE UZATILMAZSA İSTENEN HEDEF VE AMACA ULAŞILAMAYACAK”
Süre uzatılmazsa mikroçip uygulamasının hedeflenen sayıya ve amaca ulaşmayacağını söyleyen Arslan, “Eğer süre en az bir yıl uzatılmazsa Bakanlık tarafından yapılan bu uygulama hedefine ulaşmayacak. Amacımız bütün kedi ve köpekleri kayıt altına almak ama şu anda bu haliyle de hedefine ulaşmamış olacak. Bu hafta da çiplenmeye devam edilirse hayvanların anca hayvanların yüzde 25’ini kayıt altına almış olacağız. Yani hedeflenen sayıya ve amaca ulaşmamış olacağız” dedi.
Kaynak: Gerçek Gündem
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***