– Merkez Bankası, döviz hesaplarının ağırlığını azaltmak beklentisiyle yeni bir adım attı. Merkez Bankası, Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından geliştirilen ve taraflara standart Açık Bankacılık işlemleri sunulmasını sağlayan ‘Açık Bankacılık Geçidi’ (GEÇİT) altyapısı üzerinden hizmet vermeye başladığını duyurdu. Yeni uygulamanın, ‘liralaşma stratejisinin dijital ekonomi yol haritasının önemli bir bileşeni’ olarak hayata geçirildiği ifade edildi.
Merkez Bankası’nın internet sitesinde bugün yer alan açıklamada ayrıca şu bilgilendirme yapıldı: “Ödeme Hizmetleri Veri Paylaşım Servisleri (ÖHVPS) Çalışma Grubunun gerçekleştirdiği çalışmalar sonucunda ÖHVPS için teknik ve operasyonel gereksinimlerin belirlendiği ÖHVSP API İlke ve Kuralları (API Standardı) belgesi hazırlanarak kamuya açık bir şekilde bankamız internet sayfasında yayınlanmıştır.
Ödeme Hizmetleri Alanındaki Veri Paylaşım Servislerinin, 7/24/365 anlık para transferine olanak sağlayan Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) Sistemi, ödemeler alanında ülkemizin ulusal karekod standardı olan TR Karekod, IBAN numaraları yanında; telefon numarası, kimlik numarası veya e-posta adresi ile kolay ve hızlı bir şekilde FAST ödemesi yapılabilmesine olanak sağlayan Kolay Adresleme Sistemi ve orta ve uzun dönem amacı liranın en pratik, en pragmatik, en ucuz ve en kapsayıcı ödeme aracı olmasını sağlamak ve sürdürmek olan TCMB’nin 15 Eylül 2021 tarihinde ilan ettiği Dijital Türk Lirası İş Birliği Platformu ile birlikte dijitalleşme hedeflerimiz doğrultusunda ülke ekonomimize çok önemli katkılarda bulunacağı değerlendirilmektedir.”
ARAN: ZORLAMAYLA OLMAZ
Merkez Bankası, dövizdeki yükselişi frenlemek gerekçesiyle kur korumalı mevduat uygulamasının ardından geçen günlerde de TL mevduat oranı yüzde 50’nin altında olan bankaların zorunlu karşılıklarına yüzde 8 komisyon uygulanacağını duyurmuştu. Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, bankaların TL mevduat oranının zorlamayla bir yere vardırılacak konu olmadığı eleştirisinde bulunarak, yüzde 50 oranını yakalama gibi bir hedeflerinin olmadığını ifade etmişti. Ekonomim gazetesinden Şebnem Turhan’a konuşan Aran, yüzde 50 düzeyinde TL mevduat hedefinin ülke için yararlı bir şey olduğunu düşünmediğini belirterek, şu değerlendirmede bulunmuştu:
“Böyle bir hedefimiz olmayacak, böyle bir hedef arkadaşlara da vermedim. Çünkü bunun ekonomi için, ülke için yararlı bir şey olduğunu düşünmüyorum. Bunun herhangi bir faydası olduğuna inansam zaten gönülden gelerek destek olurum. Bu durum zorlamayla bir yere vardırılacak olan bir konu değil. Hem altını çizdiğim şey var, müşteri tercihlerine saygılı olmak gerekir dedim. İşte o saygı çerçevesinde biz işimizi teknik olarak yapıyoruz onun sonuçları neyse de onun sonuçlarına katlanıyoruz.” (EKONOMİ SERVİSİ)
İş Bankası Genel Müdürü Aran: Yatırım kredileri yok denecek düzeye indi
BİM İcra Kurulu Üyesi Aykaç’tan Erdoğan’a: Ahlaksızlar, densizler, hesap bilmezler..
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***