ANKARA – Devletlerin çıkarları için Türkiye’nin “savaş suçlarını” örtbas ettiğini belirten Kürt siyasetçi Lezgin Botan, Türkiye’nin bu duruma güvenerek kimyasal silah saldırılarını sürdürdüğünü söyledi.
Türkiye’nin Federe Kurdistan Bölgesi’ne yönelik saldırıları 7 ayını geride bıraktı. Halk Savunma Merkezi’nin (HSM) 16 Kasım tarihli savaş bilançosuna dair açıklamasına göre, Türkiye’nin Zap, Metîna ve Avaşîn bölgelerine yönelik saldırılarda 7 ayda 2 bin 837 kez kimyasal silah kullandı. Avrupa’da yaşayan Kürtlerin kimyasal silah saldırılarına karşı eylemleri yayılıyor. Türkiye’nin kimyasal silah saldırılarının araştırılması için Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) başta olmak üzere pek çok uluslararası kuruma başvuran Kürtler, kitlesel eylemlerini de sürdürüyor. Avrupa’da kimyasal silah saldırılarına karşı büyüyen eylemleri değerlendiren Kürt siyasetçi Lezgin Botan, Türkiye’nin NATO ülkelerine güvenerek savaş suçu işlediğini söyledi.
‘TARAF DEVLETLER HAREKETE GEÇMELİ’
Türkiye’nin de taraf olduğu Cenevre Protokolü çerçevesinde kimyasal silah kullanımının yasak olduğunu hatırlatan Botan, protokole taraf olan devletler ve örgütlerin söz konusu durumun araştırılması için harekete geçmesi gerektiğini söyledi.
DEVLETLERİN TAVRI
Devletlerin siyasi, ekonomik ve askeri tavizleri nedeniyle savaş suçlarının örtbas edildiğini dile getiren Botan, “Türk devleti de buna güveniyor. NATO üyesi ABD, Almanya ve Fransa’yla, İngiltere’yle geleneksel ortaklık içerisinde. Son 10-15 yılda da Rusya ile ciddi askeri, siyasi, stratejik, ekonomik ilişkiler içerisine girdi. Rusya’nın halihazırda Ukrayna’da veya Ortadoğu’da sürdürdüğü bir takım işgal veya emperyalist politikalarını kolaylaştırıcı rol oynuyor. Gerek Rusya gerek Amerika ve gerekse NATO üyeleri, bırakın kimyasal konusunun soruşturulmasını, Türkiye’nin Efrîn, Serêkaniyê işgalinde bir kınamaya dahi izin vermedi. Türkiye biraz da buna güvenerek Kürtlere karşı kimyasal silah kullanıyor” diye konuştu.
KİMYASAL SİLAH SALDIRILARI
Türkiye’nin Kürtlere yönelik kimyasal silah saldırılarının geçmişe dayandığına belirten Botan, Dersim’de çatışamayacak durumda olan kadın ve çocukların da aralarında olduğu 70 bine yakın insanın kimyasal silahlarla katledildiğine dair belgelerin olduğunu anımsattı. Türkiye’nin 1992 yılında Cudî Dağı’nda, Ekim 2011’de Colemêrg’in Çelê (Çukurca) ilçesinde bulunan Geliyê Tiyarê (Kazan Vadisi) bölgesinde HPG’lilere yönelik kimyasal silah kullandığına dikkati çeken Botan, bu saldırıların 7 aydır Zap, Metîna ve Avaşîn’de sürdürüldüğünü ifade etti.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***