–CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu cumartesi düzenlenen ‘İkinci Yüzyıla Çağrı Buluşması’nda yeni vizyon belgesini açıkladı. Kılıçdaroğlu, yeni vizyon belgesini açıkladıktan sonra ilk kez konuştu.
Bir sistem değişikliğine ihtiyaç olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, sistemin nasıl olması gerektiğini anlattığını söyledi.
“İkinci Yüzyıla Çağrı” vizyon toplantısının temel felsefesini anlatan Kılıçdaroğlu, “Türkiye’nin tek adam rejimine mahkum edilmesi, Türkiye için hangi sonuçları doğurduğunu hepimiz yaşıyor ve görüyoruz. Türkiye’nin buradan çıkması lazım. Buradan çıkması için de yeni bir tek adama ihtiyacımız yok. Bir sistem değişikliğine ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.
‘SİSTEMİN ESKİYE DÖNMEK OLMADIĞINI İFADE ETTİM’
Sözcü’den Saygı Öztürk’ün sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu’nun verdiği cevaplar şöyle:
“Liyakati bir tarafa atar, sadakati getirirseniz kamu yönetimine başarı elde edemezsiniz. Çok açık ve net bugün yaşadığımız tablo bunu gösteriyor. Sistemin nasıl olması gerektiği konusunda da düşüncelerimi ifade ettim. Hocalar da bir şekilde bunu kendi anlatımıyla dile getirdiler. Ama sistemin eskiye dönmek olmadığını da ifade ettim. Eskiye dönelim değil, Türkiye’nin artık ekonomik kriz tablolarıyla bundan sonra hiç karşılaşmaması lazım. Bunun için yeni bir sistemin gelmesi gerektiğini ifade ettim.
‘BİLİMİN HER ALANINDA KENDİSİNİ KANITLAMIŞ İNSANLAR’
Altı liderin kendi kadrolarında da son derece yetkin insanlar var. Biz bu yetkin insanlarla birlikte çalışıyoruz. 70 kişilik bir kadro oluşturduk. Bunlar bilimin her alanında kendisini kanıtlamış insanlar. Bazıları Türkiye’de, bazıları yurtdışında yaşıyor. ‘Devlet 7 gün, 24 saat çalışacak’ derken dünyanın neresinde olursa olsun bu insanlarla iletişim halinde olacağız, sorunları masaya yatırıp sağlıklı çözümler üreteceğiz.
Belçika’da 2010 yılında başlayan hükümet kurma çalışmalarından tam 540 gün sonuç alınamadı ve ancak 2011 yılında hükümet kurulabilmişti. 540 gün hükümet kurulmamasına rağmen hiç kimse çıkıp ‘Belçika’da kriz var’ demedi. Çünkü sistem oturmuş ve çalışıyor zaten. Almanya’da uzun süre hükümet kurulamadı, koalisyon görüşmeleri aylarca devam etti. Ama kimse ‘Almanya’da kriz oldu’ demedi. Çünkü sistem oturmuş vaziyette.
‘GÜNÜMÜZÜN PETROLÜ ÇİPTİR’
Başka önemli bir konuyu daha işledik. Türkiye teknoloji çağını, devrimini kaçıramaz. Türkiye sanayide yeni hamleler yapmak, yeni buluşların altına imza atmak zorundadır. Günümüzün petrolü çiptir. Dünyanın gelişmiş ülkeler arasında şimdi çip savaşları veriliyor. Konuşmamda da söylemiştim, petrolün nereden olacağını biz bilemeyiz. Ama çipin nerede üretilmesi gerektiğine karar verebiliriz.
‘TÜRKİYE, KATMADEĞERİ YÜKSEK ÜRÜN ÜRETEN ÜLKELERİN PAZARINA DÖNÜŞÜYOR’
Siyaset kurumunun, tek adam rejiminin bunlardan en ufak bir şekilde haberi bile yok. Eğer Türkiye, katmadeğeri yüksek ürünü üretemezse, bu alanı büyütemezse, üniversiteleri vasatlaştırırsa o zaman 85 milyonluk Türkiye, katmadeğeri yüksek ürün üreten ülkelerin pazarına dönüşür. Bunun en tipik örneği cep telefonlarıdır. Teknolojisi gelişmiş ülkelerin ürettiği cep telefonlarını 85 milyon olarak kullanıyoruz. Onlar için büyük bir pazarız.
‘70 KİŞİLİK EKİBİMDEN HİÇ KİMSE KARAMSAR DEĞİL’
‘Ey dünya, sesinle yarışmaya geliyoruz’ derken, kastettiğim budur. Çünkü Türkiye’de teknolojik gelişmelere imza atacak çok nitelikli insanlar var. Bu insanların çalışabilecekleri ortamı tümüyle hazırlayacağız. Üniversiteler birer araştırma kurumuna dönüşecek. Bütün bunarın hepsini yapabiliriz. 70 kişilik ekibimden hiç kimse karamsar değil. Bu insanlar pek çok önemli çalışmanın altına imza atmış insan. Onun için bizim Türkiye’yi kararlılıkla, azimle ileriye taşımamız lazım.”(Kaynak)
Kılıçdaroğlu vizyon belgesini açıkladı: Lamı cimi yok bu zorba gidecek
CHP’nin ‘İkinci Yüzyıl’ toplantısı: ‘Koltuk kaygısı’yla başladı, ‘İktidar iktidar iktidar!’ sloganıyla sürdü
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***