Mili Eğitim Müdürü’nün köy gezisi sırasında tesadüfen bulduğu taşlar, kadınların hayatını değiştirdi. Yarı değerli sınıfında yer alan taşlar, kadınların elinde takı, süs eşyası ve tablolara dönüşüyor.
Mili Eğitim Müdürü Murat Küçükali, köy okullarını gezdiği sırada bir taş buldu. Taşlar hakkında yeterli bilgiye sahip olan Küçükali, taşın yarı değerli bir taş olduğunu anladı. İşte Diyarbakır’da çok sayıda kadının hayatına etki eden taşların hikayesi böyle başladı.
Taşlar bulundukları yerden kamyonlara yüklenerek Diyarbakır Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitüsü’ne getirildi. Ardından kentin ilk taş işleme atölyesi açıldı. Atölyenin açılma amacı kentteki maddi durumu kötü olan kadınları iş sahibi yapmaktı. Atölyeye kabul edilen 20 kadın taşlardan takı, süs eşyası ve tablolar yapmayı öğrendi.
Atölyeye getirilen taşlar önce kesiliyor. Kesim işlemi tamamlandıktan sonra tasarım aşamasına geçiliyor. Bazısı süs eşyası, bazısı takı oluyor. Bazılarının üzerine ise bölgenin tarihi değerleri işlenerek tablolara dönüştürülüyor.
VOA Türkçe’ye konuşan kursiyerler hedeflerinin kendi iş yerlerini açarak aile ekonomisine katkı sumak olduğunu söyledi. Diyarbakır Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Ayşe Adıgüzel ise dezavantajlı kadınlara iş sağlamayı amaçladıklarını belirtti. VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Adıgüzel, gelecek yıl kursiyer sayısını 50’ye çıkarmayı planladıklarını da ifade etti.
Önümüzdeki günlerde satışa sunulacak taşlardan aylık 1 Milyon TL gelir elde edilmesi hedefleniyor.