ABD Savunma Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde, Jim Garamone imzalı “Çin Askeri Güç Raporu, Pekin’in Stratejisindeki Değişiklikleri İnceliyor” başlıklı bir yazı yayımlandı.
29 Kasım tarihli yazıda, ABD’nin uluslararası güç mücadelesindeki en büyük rakibi olarak görülen Çin ile ilgili dikkat çeken tespitlere yer verildi.
Yazıda, Çin’in yeni savaş stratejisi hasmın hassas bölgelerinin tespitini ve bu hassas bölgelerin isabet yeteneği yüksek kinetik veya kinetik olmayan unsurlarla vurulmasını öngördüğü ifade edildi.
“STRATEJİ HASMIN HASSASİYETİNİ İSTİSMAR ETME SANATIDIR”
Jeostratejist emekli Tuğgeneral Nejat Eslen, ABD Savunma Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yayımlanan ve Çin’in yeni savaş stratejisini Gerçek Gündem’e değerlendirdi. Eslen, “Çin’in yeni savaş stratejisi ‘Strateji hasmın hassasiyetini istismar etme sanatıdır’ tanımlamamın doğruluğunu da kanıtlıyor” açıklamasında bulundu.
Eslen devamında, söz konusu stratejisi üzerine Rusya ve Ukrayna arasında aylardır devam eden savaşa dikkat çekti. Eslen, “Ukrayna savaşında savunmaya geçen Rus ordusu Ukrayna derinliklerindeki hassas bölgeleri uzaktan vuruyor. Ukrayna halkını sıkıntıya sokan bu hassasiyet istismarı ile kesin sonuç sağlamak mümkün değil” diye belirtti.
“BÜTÜN SAVAŞLARI ÇARPIŞARAK KAZANMAK USTALIK DEĞİLDİR”
Eslen ayrıca, “Ancak Rusya Avrupa’nın enerji hassasiyetini istismar ederek başarılı oldu” dedi ve şöyle devam etti:
“Ukrayna ordusu ise Rus ordusunun ikmal hatlarını hassas bölgeler olarak tespit etmiş ve ikmal hatlarını vurarak savaşta etkili olmaya çalışmıştır. Hasmın hassasiyetini istismar ederek zafere ulaşma stratejisi tarih boyunca uygulanmış ve değişik yöntemlerle strateji teorisyenleri de bunu gündeme getirmiştir.
Mesela Prusyalı General Carl von Clausewitz Savaş Üzerine adlı kitabında, düşmanın ağırlık merkezinin tespitine ve bu merkezin etki altına alınmasına önem vermiştir. Clausewitz’e göre, ağırlık merkezi etki altına alındığında yani istismar edildiğinde zaferi garanti eden hassas bölgedir. Büyük Taarruz’da, Mustafa Kemal Paşa Afyon bölgesindeki Yunan askeri gücünü ağırlık merkezi ve hassas bölgesi olarak tespit etmiş ve bölgeye indirdiği şiddetli darbeyle zaferi sağlamıştır.
1600 yıl önce yaşadığı iddia edilen strateji ustası Sun Tzu da özünde düşmanın hassas bölgelerinin tespitini ve istismar edilmesini esas almıştır. Sun Tzu’nun şu özlü sözleri onun bu anlayışının ifadesidir: ‘Bütün savaşları çarpışarak kazanmak ustalık değildir, ustalık düşmanın direncini çarpışmadan kırmaktır…’ Usta liderler düşmanın birliklerine savaşmadan boyun eğdirir… Generallik sanatının en üstün şekli düşmanın planlarını bozmaktır.”
YENİ STRATEJİ GELİŞTİRMENİN ÖNEMİ VE YÖNTEMİ NE?
Nejat Eslen ayrıca Türkiye’de de yeni stratejiler geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekti ve “Günümüzde Türkiye’ye tevcih edilmiş tehditler öncelikle iç cephenin zayıflatılarak ‘hassas’ duruma getirilmesini ve bu hassasiyetin ‘istismar’ edilmesini esas almaktadır” dedi.
Yeni bir strateji geliştirmenin önemine ve yöntemine değinen Eslen şunları söyledi:
“Stratejinin hasmın hassasiyetini istismar etme, kendi hassasiyetimizin istismar edilmesini önleme sanatı olduğunu ifade etmiştim.
Bu yeni tanımlamaya göre yeni bir strateji geliştirme yöntemi de belirleyebiliriz.
Hasmımız bir ülke olsun.
Şu metodu uygulayabiliriz:
– Hasım ülke ile ilgili geliştirmek veya korumak istediğimiz çıkarlarımız nelerdir?
– Hasım ülke ile ilgili politika hedeflerimiz nelerdir?
– Hasım ülkenin hassas tarafları nelerdir?
– Hasım ülkenin hassasiyetlerini nasıl istismar edebilirim?
– Hasım ülkenin hassasiyetini istismar edebilmek için elimde hangi araçlar var? İlave araç ihtiyaçları nelerdir?
– Hasım ülke hangi hassasiyetlerimizi nasıl istismar edebilir?
– Hassasiyetlerimizin istismar edilmesini nasıl önleyebilirim?”
Kaynak: Gerçek Gündem
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***