Artı Gerçek – İzmir’de 117 kişinin öldüğü 30 Ekim 2020 depreminin üzerinden 2 yıldan fazla süre geçmesine rağmen, depremzedelerin emlak vergisi konusunda yaşadığı sorun çözülemedi.
Sadece, depremin en çok vurduğu Bayraklı ilçesinde 1500’den fazla ağır hasarlı ve 25 binden fazla orta/az hasarlı bina tespit edilmişti. Hasar gören evlerini terk edip binaların kontrollü şekilde yıkılmasını bekleyen yurttaşlar, bir yandan başlarını sokacak yuva ararken diğer yandan da olmayan evlerinin emlak vergisi borçlarıyla uğraşıyor. Bayraklı Belediyesi’nin inisiyatif alıp iki yıldır hiçbir depremzedeye “emlak vergisi” tebligatı yapmamasına rağmen, yasal boşluk nedeniyle depremzedelerin emlak vergisi borçları birikti. Bayraklı’daki depremzede yurttaşların biriken vergi borçları 20 milyon TL’yi aştı.
BELEDİYEDE İŞLERİ OLDUĞUNDA VERGİLERİ ÖDEMEK ZORUNDA KALIYORLAR
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, hükümeti, depremzedeler için bir an önce yasal düzenleme yapmaya çağırırken şunları söyledi:
“Bayraklı’daki depremzedelerimizin iki temel sorunu var. Bunlardan bir tanesi, binaların hasar durumuyla ilgili. Bu hasar durumundan dolayı DASK’tan ya da kamudan alacağı yardımla ilgili ciddi sıkıntılar var. Olması gereken şey; binaların risk durumuyla beraber vatandaşın o binalarda oturup oturmayacağına karar vermek lazım. Yani bina riskli mi değil mi. Hasar durumu bambaşka bir iş. Buradan kaynaklı vatandaşımızın yaşadığı ikinci bir sorun var; emlak vergileriyle ilgili. Biz vatandaşımıza herhangi bir tebligat göndermiyoruz. Ama bu vergiler yasal, kanunla düzenlenmiş vergiler olduğu için tahsil etmek zorundayız. Yani vatandaşın belediyeyle bir işi olduğunda bu vergilerini ödemek zorunda kalıyor. Şu an vatandaşın üzerinde yaklaşık 17 milyon TL, belki faiziyle birlikte 20 milyon TL’nin üzerinde bir miktar var. Bizim talebimiz şu; bu konuda bir yasal düzenlemenin yapılması ve bu vergilerin risk, hasar durumu ne olursa olsun bu vergilerin ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Yasal bir düzenleme istiyoruz. Bu vatandaşlarımız için oldukça acil bir durum.”
DERNEK BAŞKANI: KONUTUNU MU YAPTIRSIN VERGİ Mİ ÖDESİNLER
İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan da depremzedelerin zaten çok ağır ekonomik şartlar altında olduğunu belirtirken, şöyle konuştu:
“Emlak vergisi, ağır hasarlı, orta hasarlılarla ve az hasarlılarla ilgili ayrı bir sorun oluşturdu. Ağır hasarlı binalarımızla ilgili bölümü, belediyemiz müsamaha göstereceğiz, ödeme yapılmayacak dedi. Tabi vatandaş şu anda şaşırıyor. Konutunu mu yaptırsın yoksa emlak vergisi mi ödesin, deprem vergisini mi ödesin ne yapacağını bilemiyor şuanda. Vergilerimizin yüzde 80’ini ödenmemiş durumda şuan. Zaten deprem olduktan sonra emlak vergisi diye bir şeyin söz konusu olmaması gerekiyor. En kötü ihtimalle 5 yıl boyunca bunların depremzede üzerinden kaldırılmasını talep ediyoruz.”
‘BUNU ÖDEME GÜCÜMÜZ YOK’
Depremzedelerden Suna Özgündüz ise “Ağır hasarlı depremzedeyim. Evim eşyaları ile birlikte yıkıldı. Normal şartlarda bizim vergilerden muaf olmamız gerekir. Olmayan evimize vergi veriyoruz. Geçen sene de verdik. Bu sene de yine borç çıkmış ama ekonomik olarak hepimiz birçok şeyle uğraştığımız için bunu ödeme gücümüz yok” dedi.
Bir diğer depremzede Çiler Özcü de şunları söyledi:
“Ben boş binaya nasıl para verebilirim. Arsa olacak yakında. Ben o vergiyi ödemek istemiyorum. Bayraklı Belediyesi ve Serdar başkanımız da bizim yanımızda ama sadece onunla bitmiyor. Çok zor. Ben emekli maaşı alıyorum, zor geçiniyoruz zaten. Ödememizin imkanı yok onları. Birikmiş var bir de iki sene, üçüncü seneye gireceğiz. Depremzedeleri görmelerini, duymalarını isteriz. Bize biraz da olsa yardım etmelerini isteriz. Kredi istedik onu bile şüpheli, bekliyoruz. Gerçekten çok sıkıntıdayız, merkezi hükümetin bize destek olmasını istiyoruz.” (ANKA)
Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***