– İtalya’da aşırı sağcı hükümet, deniz yoluyla ülkeye gelen göçmenlere yardım eden sivil toplum kuruluşlarına (STK) karşı yeni tedbirler açıkladı. Buna göre, denizdeki göçmenlere yardım eden STK’lere daha yüksek cezalar uygulanacak ve gemilerine el konulabilecek.
Hükümetin dün yayınladığı kararnameyle STK’lere ait yardım gemileri bir tekneye yardım ettikten sonra, arama kurtarma faaliyeti yürüterek başka göçmenleri aramak yerine ‘gecikmeden’ bir limana giriş için başvuruda bulunmak zorunda olacak.
Kararnameyle STK’lere, gemilerine aldıkları göçmenleri “Başka Avrupa Birliği ülkelerinden de sığınma talep edebilecekleri” konusunda uyarma zorunluluğu getirildi. Ayrıca, bu kuralları ihlal eden gemi kaptanlarına da 50 bin euroya kadar (yaklaşık 1 milyon Türk Lirası) para cezası uygulanacak. İhlallerin sürmesi hâlinde de gemilere el konulacak.
BAŞBAKAN GİORGİA MELONİ STK’LARI SUÇLUYOR
STK’lerin, İtalya’nın Akdeniz’de bulunan karasularına gelen göçmenleri kurtarma operasyonları genelde günler sürüyor. Birden fazla kez denize açılan gemiler bu şekilde yüzlerce göçmeni karaya taşıyor.
Ekim ayında göreve başladığından bu yana, Başbakan Giorgia Meloni’nin hükümeti denizde arama kurtarma faaliyeti yürüten yardım kuruluşlarını ‘insan kaçakçılarının işlerini kolaylaştırmakla’ suçladı.
KARAR, BİNLERCE İNSAN İÇİN ÖLÜM RİSKİNİ ARTIRABİLİR
Sınır Tanımayan Doktorlar Vakfı tarafından yürütülen bir kurtarma gemisinden sorumlu olan Riccardo Gatti, İtalya’nın tanınmış gazetelerinden La Repubblica’ya verdiği demeçte, kararnamenin “binlerce insan için ölüm riskini artıran” bir stratejinin parçası olduğunu belirtti.
Gatti, “Birden fazla kurtarma gerçekleştirmeyi zorlaştıran kuralların uluslararası sözleşmeleri ihlal edebileceğini ve ‘etik olarak kabul edilemez’ olduğunu” söyledi.
İtalya İçişleri Bakanlığı verilerine göre, bu yıl yaklaşık 102 bin göçmen İtalya’da karaya çıktı. 2021’de bu sayı 34 bin iken göçmen krizinin en yoğun yaşandığı yıllardan 2016’da bu sayı 181 binin üzerindeydi.
GEMİLERLE GELEN GÖÇMENLER TOPLAM SAYININ SADECE YÜZDE 10’U
Öte yandan, Reuters haber ajansının İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi’nin ofisinden edindiği bir belge, 2022’de İtalya’ya gelenlerin yalnızca yüzde 10’unun STK’lere ait teknelerle karaya çıkarıldığını ortaya koydu. Büyük ölçüde sınırların olmadığı Avrupa Birliği’nde göçün nasıl ele alınacağı sorusu, yıllardır bir gerilim kaynağı durumunda. Teknelerin çoğunun geldiği İtalya ve İspanya, uzun süredir başta Almanya olmak üzere AB üyesi diğer ülkelerin daha fazla göçmeni alması gerektiğini ileri sürüyor.
İTALYA İLE FRANSA ARASINDA DİPLOMATİK KRİZE NEDEN OLMUŞTU
Göçmen sorunu, İtalya’nın yaklaşık 200 kişiyi taşıyan bir yardım teknesinin limanlarına yanaşmasına izin vermemesi ve günlerce denizde bekletilen geminin sonunda Fransa’ya yelken açmasının ardından, kasım ayında İtalya ile Fransa arasında diplomatik krize yol açmıştı. (DIŞ HABERLER)
İtalya, kurtarma gemilerinde beklettiği göçmenlerin bir kısmına giriş izni verdi
Dört yaşındaki çocuk ailesi olmadan Tunus’tan İtalya’ya gitti
İtalya’da 2. Dünya Savaşı sonrası ilk aşırı sağcı hükümet göreve başladı
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***