– İngiltere’de çiftçiler birliği, domates başta olmak üzere birçok üründe rekoltelerin 1985’ten bu yana en düşük seviyeye gerilediğini vurgulayarak tedarik sorunlarının diğer ürünlere de erişimi güçleştireceğini söyledi.
İngiltere’de bazı zincir süpermarketler, çiftçilerin yükselen maliyetler nedeniyle üretimi durdurmasına bağlı olarak yumurta satışlarına kota uygulaması getirdi. Durum, son kuş gribi salgınıyla daha da kötüleşti.
NFU’ya göre artan yakıt, gübre ve yem maliyetleri çiftçileri baskılıyor.
HÜKÜMET SORUNU GÖRMEZDEN GELİYOR
Hükümet yetkilileri ise İngiltere’nin “son derece dayanıklı bir gıda tedarik zincirine” sahip olduğunu söylüyor.
NFU önlem alınmazsa daha fazla ürünün krizden etkileneceğini söylüyor.
NFU Başkanı Minette Batters, İngiltere’nin onlarca yıldır dünyanın en yüksek hayvan refahı, çevre ve gıda güvenliği standartlarına sahip ülkelerden biri olarak yüksek kaliteli ve uygun fiyatlı gıdayı tüketicilerine sunduğunu söylüyor ancak bu durumun değişeceğinden endişeli:
“Meyve ve sebze arzının geleceği tehlikede; ülkenin daha derin bir gıda arzı krizine doğru uyurgezer adımlarla sürüklenmesinden korkuyorum.”
UKRAYNA’DAKİ KRİZ ETKİLEDİ: SON 45 YILIN EN YÜKSEK MARKET FİYATLARI
Ukrayna’daki savaş ve koronavirüs pandemisi geçen yıl gıda, enerji ve yakıt fiyatlarını yükselterek hem tüketicileri hem de işletmeleri olumsuz etkiledi.
BBC2nin aktardığı son resmi rakamlara göre İngiltere’deki market fiyatlarında son 45 yılın en hızlı artışı yaşanıyor. Süt, peynir ve yumurta gibi temel gıda maddelerinin fiyatları artmaya devam ediyor. (Kaynak)
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***