Türkiye derin bir ekonomik krizden geçiyor. Enflasyonun üç hanelere çıkması ve yüksek döviz kuru nedeniyle iğneden ipliğe her şeye peş peşe zam geliyor. Temel gıda ürünlerinin fiyatları uçmuş durumda. Alım gücünün düşmesi nedeniyle vatandaşlar gıda ürünlerine ulaşmakta zorlanıyor. Okullardan öğrencilerin açlık nedeniyle bayıldığı haberleri gelirken, İYİ Parti’nin devlet okullarındaki çocuklara ücretsiz yemek verilmesi amacıyla verdiği bütçe artırım önergesi AKP ve MHP’nin oylarıyla reddedilmişti.
T24 yazarı Çiğdem Toker’in bugün kaleme aldığı “Harcanmayan ödenekler şirketlere mi gidiyor?” başlıklı yazısı ise bakanlıkların “fazla” ödenekleri Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na aktardığını ortaya koydu.
Toker bu durumu, “Bütçede bir kamu kuruluşuna ayrılan ödenek, o sene bitirilemezse (yani para artarsa) o ödenek, ihtiyacı olan başka bir kamu kurumuna aktarılabiliyor. Mali mevzuat öteden beri bu aktarıma izin verdiği gibi, kanunla ayrıntılı olarak düzenlenmiş de” şeklinde açıklıyor.
Bu oranın daha önce Kamu Mali Yönetimi Bütçe Kanunu’na göre yüzde 2 olduğunu belirten Toker, daha sonra bu oranın bütçe görüşmelerinde beş kat arttırılarak yüzde 10’a çıkarıldığına dikkat çekiyor.
‘TEKNİK BİR HAMLE SİYASİ BİR NİTELİK TAŞIYOR’
Toker, “Gayet teknik, rutin bir toplantı işleyişi sırasında okunarak oylanan bu hamle, gerçekte siyasi bir nitelik taşıyor ve iktidarın uygun gördüğü birçok ‘deliği kapatması’ anlamına geliyor. Kamu Özel İşbirliği projeleri için müteahhitlere yapılacak ödemelerden, Kur Korumalı Mevduat kadar farklı bir çok alan yani” diyor.
Toker, İYİ Parti Erzurum Milletvekili Muhammet Naci Cinisli’nin bu konu görüşülürken, “2021 yılı içerisinde Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığına 96 milyar 404 milyon lira yedek ödenek aktarımı yapılmış. İhtiyaç fazlası olarak kaydedilen ödeneklerin 62 milyar lirası Millî Eğitim Bakanlığına, 19 milyar lirası Emniyet Genel Müdürlüğüne, 11 milyar lirası Jandarma Genel Komutanlığına ait. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığına kaydedilen bu ödeneklerden Hazine ve Maliye Bakanlığına, Sağlık Bakanlığına, Karayolları Genel Müdürlüğüne aktarımlar yapılmış” şeklinde bilgiler verdiğini de aktarıyor ve ekliyor:
“Yani öğretmenden, polisten ‘ödenekler fazla’ diyerek alınmış, kur korumalı mevduatın finansmanına, garantili geçişlere, kamu-özel iş birliğiyle yapılan şehir hastanelerine aktarılmış.”
Serbest Görüş:
‘NEDEN AKTARILDI?’
Toker şöyle devam ediyor:
“Cinisli’nin aktardığı bu veriler, milyonlarca çocuğun okula aç gittiği ülkemizde, AKP iktidarının bütçe tercihlerini kimden yana kullandığını da net gösteriyor. Öğrencilere yemek verilmesine ilişkin muhalefet teklifi iktidar tarafından reddedilirken Milli Eğitim Bakanlığı’nın 62 milyar liralık “fazla” ödeneği Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na aktarılıyor.
Polis memurlarının banka promosyonlarının hakkaniyetli tutar ve usulde verilmesi için kıyametler kopar, bakan yardımcısı muhalefet milletvekili hakkında suç duyurusunda bulunduklarını tweet’lerken, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 19 milyar lirası yine Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na aktarılıyor. Oradan da Sağlık Bakanlığı’na, Karayolları’na Hazine’ye…
Soru şudur: Bakanlıkların ihtiyacı olduğu apaçık ortadayken, ‘nedense’ Cumhurbaşkanlığı’na aktarılan bu paralar dövize endeksli garantili projeler için yapılmış gizli sözleşmelerin gereği olarak şirketlere ve Kur Korumalı Mevduat için mi aktarıldı? İhtiyaç fazlası olarak adlandırılan bu ödeneklerin Sağlık, Milli Eğitim, Hazine ve Maliye Bakanlıklarına aktarılma nedenleri nedir?”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***