Borsa İstanbul (BİST) rekor tırmanışında bayrağı 5 bin 500 zirvesine dikti. BİST 100 için fırsatlar “seçim yılı” 2023’te de devam edecek. Ancak bundan sonraki tırmanış küçük yatırımcılar açısından daha zor olacak.
Film sahnelerindeki “Buradan sonra katırlarla devam edeceğiz.” repliği BİST’in yeni yıl tırmanışı için geçerli kabul edilebilir. Borsa’nın Hep böyle soluksuz devam edeceğini zannedenler zirveden alma hatasına düşebilir.
“NE ALIRSAN UÇUYOR” DEVRİ GERİDE KALDI
Yaz aylarında işaret ettiğim “Ne alırsan al, uçuyor” hissiyatının yerini artık hisse ve sektör üzerine temel ve teknik analizin sonuçlarına göre verilen rasyonel kararlar almalı.
2022 yılında yüzde 200’e yakın değer kazanan BİST 100’ün resmî enflasyona göre reel kazanç oranı da hiç bu kadar yüksek olmamıştı.
Enflasyonun uçuran etkisinin şirket hisselerine de sirayet edeceğini hesap edebilenler dövizde beklemek yerine Borsa’ya yönelmekle çok isabetli bir karar verdi. Bazı hisselerde reel getiri oranı yüzde 150’yi buldu.
2023 yılının ilk üç aylık döneminde resmî ya da gayriresmî tüketici enflasyonun (TÜFE) artış hızı geçen yıla kıyasla yavaşlayacak.
Yıllık TÜFE yüzde 85’ten yüzde 40’a kadar gerileyecek. Dolayısı ile BİST’te tırmanma hızı da yavaşlayacak. Yüksek kârlı hisselerde kâr satışları öne çıkacak.
MEVDUAT FAİZİ YÜZDE 40’I GEÇTİĞİNDE BORSA
Bu saatten sonra fiyat/kazanç oranı, beta, piyasa değeri/defter değeri, temettü verimi, faiz vergi ve amortisman öncesi kârlılık (FAVÖK), özkaynaklar, kısa vadeli borçlar gibi olmaz olmaz kalemler didik edilecek. Fırsatlar devam etse de 2022 gibisi bir daha gelmeyecek.
Yeni hisse alırken daha dikkatli adım atmakta fayda var.
2023’te mevduat faizi yüzde 40’ı geçerse mevduat BİST’e alternatif olabilir. O oranlar resmiyet kazandığında BİST’ten yavaş yavaş uzaklaşılabilir.
Seçimin akabinde Türkiye öyle ya da böyle faiz artırmak mecburiyetinde kalacak. Böyle bir dönemde hem kur korumalı TL mevduat (KKM) hem TL mevduat öne çıkar.
UZUN VADELİ YATIRIM İÇİN HANGİ HİSSELER CAZİP?
Borsa şimdilik zorlu bir tırmanışla 6 bin ve 6 bin 500 hedeflerine kilitlendi.
Uzun vadeli portföy yatırımcısı açısından alım için düzeltmeleri takip etmek şartı ile şu hisse senetleri hâlâ cazip: Türk Hava Yolları, TÜPRAŞ, Pegasus Hava Yolları, Ereğli Demir ve Çelik, Kardemir D, Petkim, Koç Holding, Sabancı Holding, TUKAŞ, Dardanel Önentaş, Migros, EnerjiSA, Şişecam, Tekfen Holding, ENKA İnşaat, BİM, Şok Market, Ülker Gıda, Bizim Toptan, Aselsan, AKSA Enerji, Ege Endüstri, Otokar, Türk Traktör, TOFAŞ, Oyak Çimento, Albaraka Türk, Polisan Holding, Akbank, Yapı Kredi, Garanti BBVA, Turkcell, Türk Telekom, Gözde Girişim, Mavi Giyim, Esanboğa Elektrik, Doğuş Otomotiv, Akfen GYO, Vestel Beyaz, Arçelik, Koza Anadolu, Koza Altın, İpek Doğal, Gübretaş, Akçansa, Kordsa, Ford Otosan, LOGO, İndeks, Doğan Holding, ÇİMSA, İskenderun Demir, Goodyear Lastikleri, Ulusoy Un, Bursa Çimento, ARD Grup, Yükselen Çelik, Alkim Kimya, Parsan, Sun Tekstil ve Zorlu Enerji.
Dolar kuru seçime kadar baskı altında tutulsa da biriken enerji yıl sonuna kadar açığa çıkacak. 2022 sonu itibarıyla 19,50 TL ile 21 TL arasında bir yerde olmalıydı.
ALTIN VE GÜMÜŞ ZİNCİRLERİNİ KIRIYOR MU?
2023’te 27-28 TL zirveleri test edilse de ortalama kur 22 lira civarında kalabilir. Son iki yılın enflasyonu dikkate alındığında fiziki dövizde kalanlar 2022’de olduğu gibi 2023’te de kaybedecek.
Yine de dolar yükselirse ve onsta (31,10 gram) 1.910 dolar eşiği geçilirse gram altın gelecek yıl yüz güldürebilir.
Altın son bir aylık artışa rağmen 2022 yılı mart ayındaki zirvenin yüzde 15 daha aşağısında. Zira o tarihte doların patronu Fed faiz artırmaya başlamıştı.
Serbest Görüş:
dBöyle sermaye çıkışı görülmedi
dYatırımcı SASA kaldı
dBitcoin alanlara “aptal” dedi
24 ayar altının gram fiyatı 2021 yılı kasım ayında 1.100 TL’ye kadar tırmanmıştı. Yüzde 100’e yakın enflasyona rağmen bir yıl sonra altın başabaş noktada. Reel kazanç yok.
NÜKLEER SAVAŞ TEHLİKESİ GEÇMEDİ
Sarı fırtınada yeni bir ralli için için Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artışına son vermesi gerekecek.
Kademeli olarak altın ve gümüş almak 2022’ye göre daha makul bir karar olur. Gümüş, altından daha hızlı yükselebilir.
Demek ki Borsa’nın kârı ile aralanan fırsat kapılarından geçilebilir. Sepette bu sene emtia ağırlığı artmalı. Yurt dışı piyasalar için biraz daha beklemek lazım.
Faiz artışı dönemine kadar sabredilirse KKM yine avantajlı olacak. Eurobond ve gayrimenkul, hatta taşıt seçimin akabindeki belirsizliklere karşı tercih edilebilir.
Bütün bunlar Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in el ele verip dünyada nükleer savaşın kapısını aralamaması şartı ile masada yer alacak.
Aksi hâlde dünyada taş üstünde taş kalmaz… Kimsenin hayal dahi etmek istemediği nükleer savaş ikliminde yatırımların getirisini konuşmak hayli lüks kalacaktır. Aman uzak olsun!
—————————————
İletişim için:
https://www.youtube.com/turhanbozkurt
Twitter: @turhanbozkurTV
https://www.facebook.com/TurhanBozkurt/
e-posta: [email protected]
TURHAN BOZKURT
24 Aralık 2022 HABER ANALİZ
Kaynak: Kronos
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***